Virtual reality in de architectuur

Logic-Immo.be
Rédigé par Logic-Immo.be
26 janvier 2021

In de gamingwereld is het vandaag al een hype, maar ook voor bouwlustigen ogen de talrijke mogelijkheden van virtual reality bijzonder veelbelovend.

Een man bezoekt zijn toekomstige huis via virtual reality

De kracht van VR

Enkele jaren geleden voorspelde 3D-specialist Olivier Demangel in Weekend Knack al dat virtual reality een essentiële tool voor architecten zou worden. Om de kracht van VR duidelijk te maken, creëerde hij een virtuele replica van een woning ontworpen door de Britse architecten Featherstone Young. Zijn 3D-model was meer dan zomaar een tekening van het huis, de kopie was interactief en klopte tot in de kleinste details. De architecten zelf waren danig onder de indruk. Volgens Demangel is virtual reality dan ook het geknipte middel om toekomstige huiseigenaars een realistisch beeld te geven van hun woning en kan het architecten helpen om klanten te overtuigen van hun design.

Weg met maquettes, leve virtual reality

Jarenlang leek het of vooral 3D-printing de architectuurwereld op zijn kop zou zetten, maar die doorbraak is er niet gekomen. Veel hedendaagse architecten zijn het niet meer gewend om te werken met fysieke modellen. Maquettes zijn klein, niet erg gedetailleerd en een minieme wijziging kan veel extra werk met zich meebrengen. Met virtuele modellen is dat niet het geval: als architect kun je je bijna god wanen en met enkele muisklikken breng je moeiteloos grote veranderingen in je ontwerp aan.

Een tweede factor die ervoor gezorgd heeft dat 3D-printing niet is doorgebroken, is de kostprijs. Onder meer door de crisis hebben de meeste architectuurbureaus de investering – die behoorlijk fors is – niet gemaakt. In vergelijking met 3D-printing is virtual reality relatief goedkoop: naast de softwareprogramma’s en voldoende krachtige computers heb je enkel nog de hardware nodig om je ontwerp aan de klant te presenteren, en die is verrassend goedkoop.

Van digitale render naar realistische totaalbeleving

Als architect is het cruciaal dat je je klanten een duidelijk beeld kunt geven van je ontwerp. Vroeger gebeurde dat aan de hand van 2D-tekeningen, maar sinds geruime tijd zijn 3D-renders goed ingeburgerd. Virtual reality gaat vandaag nog een stap verder: de kandidaat-huiseigenaars lopen virtueel rond in hun toekomstige woning, kunnen rondkijken en krijgen zo een goed idee van de indeling van de ruimte, de volumes, de materialen, …

Voor ‘walk-throughs’ en 360°-presentaties kunnen architectuurbureaus investeren in VR-brillen, maar in principe is dat niet nodig. Ook met een eenvoudige kartonnen VR-kijker in combinatie met een smartphone kun je je ontwerp interactief aan de klant presenteren.

Partager cet article

Biens immobiliers sélectionnés pour vous