Eerst een hypotheek of eerst een huis zoeken?

Rédigé par Logic-Immo.be
5 février 2021

Eerste stappen bij je huizenjacht

Een huis kopen is niet niks. Er valt zoveel te regelen dat het moeilijk is om te weten waar je moet beginnen. Eén vraag die je je daarbij vast al hebt gesteld is: zoek ik eerst een hypotheek of eerst een huis?

eerst een hypotheek of een huis kopen

Oriënteren is leren

Het is heel leuk om naar huizen te zoeken, overal binnen te kijken en weg te dromen bij alle mogelijkheden. Maar op de eerste plaats moet je realistisch blijven. Nadat je bent nagegaan wat je zoal belangrijk vindt aan een huis – Een groene omgeving? Een lichte woonkamer? Tuin of balkon? – moet je weten wat het huis mag kosten… en dus wat je budget is. Dat betekent dat je inderdaad eerst een hypotheek moet zoeken. Wees daarbij realistisch. Er is een verschil tussen wat je kúnt betalen en wat je wílt betalen. Het is namelijk geen pretje om iedere maand de eindjes aan elkaar te moeten knopen omdat driekwart van je inkomen aan hypotheek is opgegaan.

Daarnaast moet je ook weten dat er tal van verschillende hypotheekvormen bestaan. De vorm beïnvloedt de hoogte van je maandelijkse hypotheeklast. Zoek dus naar de formule die het best aansluit bij jouw levensstijl.

Houd ten slotte rekening met alle overige kosten. Bij de aanschaf van een huis krijg je namelijk met allerlei kosten te maken die niet gedekt worden door een hypotheek. Ga dus na hoeveel eigen geld je nodig hebt.

Conclusie: zoek eerst een hypotheek!

Zodra je je woonwensen en je budget hebt vastgesteld, is het een stuk gemakkelijker om naar je nieuwe woonst op zoek te gaan. Een goede berekening geeft duidelijkheid en voorkomt dat je in de verkeerde prijscategorie gaat zoeken en verliefd wordt op een te duur huis. Het is trouwens geen slecht idee om je hypotheekbedrag eens te laten berekenen door een hypotheekadviseur, in plaats van het zelf te doen. Zo krijg je betrouwbaar advies op maat.

Partager cet article

Biens immobiliers sélectionnés pour vous