10 bijzondere gebouwen

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
8 februari 2021

… waarvan je je misschien niet kon voorstellen dat ze echt bestaan

Vraag aan een kind om een gebouw te tekenen en de kans is groot dat het op de proppen komt met een vrijstaand huis met zadeldak en een schoorsteen. Toch zien lang niet alle gebouwen er zo ‚Äėstandaard‚Äô uit. Als je een¬†architect¬†carte blanche geeft en hij of zij creatief volledig loos mag gaan, levert dat vaak opmerkelijke resultaten op. We stellen je enkele van de meest¬†bijzondere gebouwen¬†ter wereld voor. Klaar om verbluft te worden?

bijzondere gebouwen

Dancing house in Prague, Czech Republic

1. Sagrada Família (Barcelona)

De Sagrada Fam√≠lia is het bekendste bouwwerk van de Catalaanse architect Antoni Gaud√≠. Deze basiliek, waarvan de eerste steen gelegd werd in 1882, is vandaag nog altijd niet voltooid, maar maakt niettemin wereldwijd grote indruk.

Momenteel is de oplevering van de Sagrada Família voorzien voor 2026, al dient het gezegd dat de voltooiing voor een groot deel afhangt van de giften die bezoekers doen.

2. Het Dansende Huis (Praag)

Het Dansende Huis ‚Äď in het Tjechisch: Tanńć√≠c√≠ dŇĮm ‚Äď is een ontwerp van de Kroatisch-Tsjechische architect Vlado Miluni en de Canadees-Amerikaanse architect Frank Gehry. Officieel heet dit hotel en kantoorgebouw aan de Moldau het Nationale-Nederlanden-gebouw, maar omwille van de vorm wordt er ook soms gesproken over ‚ÄėGinger & Fred‚Äô. Het deconstructivistische ontwerp bestaat namelijk uit twee delen die met elkaar lijken te dansen. Tijdens de bouw was het Dansende Huis al heel controversieel. De constructie was geen sinecure: het gebouw is opgetrokken uit 99 betonnen panelen die elk een verschillende vorm en grootte hebben.

3. Googleplex (Mountain View, Californi√ę)

Het hoofdkwartier van internetgigant Google is, zoals de naam doet vermoeden, nogal indrukwekkend. Met zijn 190.000 m2 kantoorruimte is dit het op een na grootste Google-gebouw, na hun kantoor aan 111 Eight Avenue in New York.

Het Googleplex ‚Äď de naam verwijst naar het getal googolplex, een 1 met een googol nullen ‚Äď was oorspronkelijk een site die gebruikt werd door het bedrijf Silicon Graphics, Inc. Google gaf het complex in 2005 een indrukwekkende make-over. Daarvoor schakelde het de Clive Wilkinson Architects in. De gebouwen van het Googleplex omvatten naast kantoorruimte ook verschillende wasserettes, twee zwembaden en achttien cafetaria‚Äôs.

4. Hang Nga hostel (ńź√† LŠļ°t)

Dit gebouw in Vietnam staat bekend onder de naam ‚ÄėGekkenhuis‚Äô, al zien de ontwerpers het eerder als een sprookjeshuis. Hun inspiratie haalden ze uit organische vormen zoals spinnenwebben, grotten en paddenstoelen. Zowel het hostel zelf als de omgeving doen dan ook erg fee√ęriek aan en nodigen uit tot dromen. Opmerkelijk: het hele gebouw telt nauwelijks √©√©n scherpe rand.

5. Space Needle (Seattle)

Dit herkenningspunt in de skyline van Seattle werd gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1962. De toren, die 184 meter hoog en op zijn breedste punt 42 meter breed is, vloeide voort uit een samenwerking tussen de architecten Edward E. Carlson en John Graham.

De Space Needle is bestand tegen windsnelheden tot 320 kilometer per uur en aardschokken van 9.1 op de schaal van Richter. Weetje: dit gebouw is een van de acht opvallende ‚Äėlandmarks‚Äô op de cover van het album ‚ÄėSonic Highways‚Äô van rockband Foo Fighters.

6. Lotustempel (New Delhi)

Deze tempel is gewijd aan het Bah√°’√≠-geloof, een godsdienst die in de negentiende eeuw gesticht werd in Perzi√ę.  Het gebouw bestaat uit 27 structuren die lijken op de blaadjes van een lotusbloem. Samen vormen ze een centrale hal van ongeveer veertig meter hoog. De tempel heeft negen ingangen en biedt plaats aan zo‚Äôn 2.500 mensen. De constructie is bekleed met wit marmer afkomstig van de Griekse berg Pentelikon ‚Äď marmer dat trouwens ook voor het Parthenon werd gebruikt. De Lotustempel trok al 100 miljoen bezoekers en is daarmee een van de meest bezochte gebouwen ter wereld.

7. Piano House (Huainan City)

Een gebouw dat in het teken staat van muziek? Dat geef je toch gewoon de vorm van een muziekinstrument? In het Chinese district Shannan vind je het Piano House. Jongeren komen er samen om muziek te spelen en te beluisteren. Het centrale deel van het gebouw ziet eruit als een glanzende, zwarte piano op schaal 1:50. De staart en de toetsen zijn verbonden met een al even indrukwekkende viool van transparant glas. De unieke vorm van het gebouw maakt het een geliefkoosde achtergrond voor trouwfoto‚Äôs.

8. Fallingwater (Pennsylvania)

Deze museumwoning is het bekendste ontwerp van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. Het gebouw ligt in de bossen van het Alleghenygebergte en is volledig rond een waterval opgetrokken. Het functionalistische ontwerp is opgebouwd uit verticale lijnen van metselwerk en horizontale lijnen van beton. Fallingwater werd afgewerkt in 1939 en diende eerst als weekendverblijf voor de familie Kaufmann. In 1964 werd het ingericht als museum.

9. Het Atomium (Brussel)

Ook in ons eigen land staan er heel wat opmerkelijke gebouwen ‚Äď en dan bedoelen we niet alleen de exemplaren uit het boek ‚ÄėUgly Belgian Houses‚Äô. Het¬†Atomium¬†is natuurlijk h√©t schoolvoorbeeld van een iconisch Belgisch gebouw. Dit monument, een ontwerp van ingenieur¬†Andr√© Waterkeyn, werd gebouwd naar aanleiding van¬†Expo 58¬†en stelt een 165 miljard keer vergroot ijzerkristal voor.

10. Het MAS (Antwerpen)

Nog een Belgisch voorbeeld, maar dan wat recenter? Het Museum aan de Stroom, dat in 2011 de deuren opende, is een bijzonder sterk staaltje hedendaagse architectuur. De stad Antwerpen schreef voor het gebouw een architectuurwedstrijd uit, die gewonnen werd door Neutelings Riedijk Architecten. Het ontwerp van dit ‘stapelhuis’ verwijst duidelijk naar de typische pakhuizen uit de 19de eeuw, maar doet door zijn golvend glaswerk ook denken aan water.

Dit artikel delen

Suggesties voor u