Nooit eerder was de Belg zo actief op de vastgoedmarkt als vorig jaar. Er waren 8,2 procent meer transacties dan in 2015, zo blijkt uit de Notarisbarometer. Deze barometer is gebaseerd op het aantal verkoopovereenkomsten – ‘compromissen’ – die in ons land getekend worden en geeft dus een goed beeld van de volledige vastgoedmarkt.
Al geeft de Notarisbarometer geen absolute cijfers, de trend is wel duidelijk: het aantal transacties op de vastgoedmarkt kende vorig jaar een forse stijging. In Vlaanderen gaat het zelfs om een toename van 13,6 procent. Ook in 2015 was er al een toename van 6,4 procent opgetekend.
Voor de verklaring van die hausse wijzen de notarissen in de eerste plaats naar de lage rente. Die zorgde ervoor dat zowel jongeren als investeerders voor vastgoed kozen. Daarbij moeten we trouwens niet alleen denken aan huizen en appartementen, maar ook aan ‘alternatieve vormen’ van vastgoed zoals garageboxen, studentenkoten of hotelkamers.
Een tweede verklaring voor de toegenomen activiteit op de vastgoedmarkt is de vergrijzing. Heel wat ouderen ruilen hun woning namelijk in voor een kleinere woonplaats zoals een appartement of een vorm van begeleid wonen.
De Notarisbarometer geeft ons ook inzicht in de vastgoedprijzen. Zo bleef de gemiddelde prijs voor een woonhuis in 2016 stabiel op 236.831 euro in België en 261.641 euro in Vlaanderen. Dat is weliswaar 0,9 procent meer dan in 2015, maar aangezien de inflatie 1,7 procent bedroeg, gaat het eigenlijk om een lichte daling.
Appartementen werden dan weer iets duurder: gemiddeld kostten ze vorig jaar 212.465 euro (217.868 euro in Vlaanderen). Dat is 3,6 procent duurder dan in 2015. Door het groeiend aantal alleenstaanden steeg vooral de prijs van eenkamerappartementen (+ 3,2 procent).
Ook bouwgrond werd duurder. In Vlaanderen steeg de gemiddelde prijs met 3,8 procent tot 238 euro per vierkante meter. De percelen werden wel kleiner, waardoor de gemiddelde prijs per perceel daalde van 150.000 euro tot 134.000 euro.