4 innovatieve woonoplossingen

Geschreven door Logic-Immo.be
3 februari 2021

Laat je inspireren door deze voorbeelden

Vroeger was het aantal woningtypes eerder beperkt. Je had de traditionele rijtjeshuizen, vrijstaande villa’s, appartementen, … De laatste jaren zijn er heel wat nieuwe woonvormen ontstaan, denk maar aan de industriële loft of de kangoeroewoning. Toch zijn er concepten die het idee ‘wonen’ nóg verder vernieuwen. We laten je kennismaken met enkele innovatieve woonoplossingen.

innovatieve woonoplossingen

Veranderende tijden, innovatieve woonoplossingen

In de vorige eeuw(en) waren de zaken een stuk eenvoudiger. Mensen bleven vaak hun hele leven in hetzelfde huis, waar ook hun ouders en hun kinderen woonden. Vandaag veranderen mensen veel vaker van woning. Bijvoorbeeld omdat hun gezinssituatie verandert – ze krijgen kinderen, scheiden, hertrouwen en krijgen er vaak stiefkinderen bij. Ook zorgnoden of ecologische overwegingen doen mensen soms besluiten om uit te kijken naar een ander soort woning. Ten slotte is er nog de trend van de verdichting die tot nieuwe, innovatieve woonoplossingen leidt.

1. De meegroeiwoning

Een eerste, logische nieuwe woonoplossing is de meegroeiwoning. Dat is – de naam zegt het zelf – een woning die zodanig ontworpen is dat ze modulair kan meegroeien met jouw behoeften, gezinssituatie én financiële mogelijkheden. Je begint als single met een starterswoning, bouwt stukken bij en uiteindelijk kan de woning ook aangepast worden om als oudere in te wonen. Desgewenst kan een meegroeiwoning uiteindelijk zelfs onderdak bieden aan meerdere generaties.

2. De inschuifhuizen van Labland en Ark Shelter

In Gent zijn heel wat rijwoningen in zodanig slechte staat dat renoveren niet meer aan de orde is. Om de eigenaars het lange proces van slopen en opnieuw bouwen te besparen, komen de organisaties Labland en Ark Shelter, die beide al langer bezig zijn met nieuwe vormen van wonen, met een oplossing op de proppen: modulaire prefabwoningen die de oude woning vervangen en als het ware tussen de aanpalende huizen ‘ingeschoven’ worden. Deze inschuifhuizen zijn volgens de initiatiefnemers compact, comfortabel en ecologisch – het gaat om BEN-woningen met weinig tot geen milieu-impact. Momenteel is het project wel nog maar in de ideeënfase. Labland en Ark Shelter zijn dan ook volop op zoek naar woningeigenaars die dit concept willen uittesten.

3. Tiny houses

In woonmagazines en op het internet zijn ze alvast een hit: tiny houses, miniwoningen op maat van één persoon die op minder dan dertig vierkante meter toch voldoende comfort bieden. Schattig zijn ze in elk geval, maar de vraag rijst of ze inderdaad zo ecologisch verantwoord zijn als wordt beweerd. De Vlaamse bouwmeester Leo Van Broeck doet dit fenomeen in elk geval af als nonsens. “Als iedereen zijn huisje neerpoot op een mooie lap grond en gewoon met de auto naar het werk rijdt, schieten we niets op”, zo verklaarde hij aan De Morgen.

4. Lofthome

Hou je van het ruimtelijke loftgevoel, maar wil je toch in een vrijstaand huis wonen? Dan is de lofthome, een woonconcept dat uitgaat van eenvoud en multifunctionaliteit, misschien iets voor jou. Volgens de site zijn Lofthomes energiezuinige woningen van staal, glas en hout zonder dragende binnenmuren. Je hebt dus een enorme vrijheid om het interieur in te richten. Je kunt de grote ruimtes behouden of binnenwanden installeren die je na verloop van tijd eventueel verplaatst of terug weghaalt. Net als bij de tiny houses rijst ook hier de vraag hoe duurzaam zo’n concept precies is. Zo kost het natuurlijk heel wat extra energie om zulke grote ruimtes te verwarmen.

Dit artikel delen

Suggesties voor u