Alles wat je moet weten over assistentiewoningen

Geschreven door Logic-Immo.be
28 januari 2021

Kopen als investering of huren als serviceflat?

Wat zijn assistentiewoningen? Voor wie zijn ze bedoeld? En welke kansen bieden ze voor investeerders? Je leest het hier.

assistentiewonen

Wat is een assistentiewoning?

Nog nooit van assistentiewoningen gehoord? Dat kan best, want tot voor kort heetten ze gewoon serviceflats. Assistentiewoningen zijn dus woningen of appartementen voor senioren waar zij zelfstandig wonen en – indien nodig – toegang hebben tot zorgverlening. Assistentiewoningen maken doorgaans uit van een groot vastgoedproject in samenwerking met een zorgverstrekker. Sinds de omwenteling van serviceflats naar assistentiewoningen, zijn de initiatiefnemers vrij om hun assistentiewoningen al dan niet te laten erkennen.

Assistentiewoning huren

Assistentiewoningen zijn de ideale oplossing voor relatief actieve en gezonde ouderen die graag zelfstandig willen wonen, zonder nodeloze risico’s nemen. Terwijl ze in een rusthuis of woonzorgcentrum in een individuele kamer zouden terechtkomen, hebben ze in een woonproject een eigen flat met keuken en badkamer. Ze genieten van privacy en rust, maar kunnen ook deelnemen aan georganiseerde activiteiten of profiteren van gemeenschappelijke ruimtes, zoals een fitness of cafetaria. Gezien de extra luxe, betaal je gemiddeld gezien méér om een assistentiewoning te huren dan om in een woonzorgcentrum te verblijven.

Assistentiewoningen kopen

Ook interessant is de investeringskans. Ontwikkelaars van assistentiewoningen verkopen individuele flats aan investeerders, die rekenen op een waardetoename en huurinkomsten. Een jaarlijks rendement van 3 à 4 percent is zeker haalbaar – en dus is beleggen in assistentiewoningen een aantrekkelijk alternatief voor een spaarrekening of conventionele investering. Voor vermogende senioren kan een assistentiewoning kopen op naam van hun kinderen of kleinkinderen een slimme manier zijn om de nalatenschap te regelen.

Lees meer over investeren in zorgvastgoed.

Dit artikel delen

Suggesties voor u