Als West-Vlaming in Gent ‘blijven plakken’

Geschreven door Logic-Immo.be
8 maart 2021

Waarom zou je?

Eerder dit jaar kopte de Krant van West-Vlaanderen droogjes “Gent is de 6e grootste stad van West-Vlaanderen”. En dat is niet eens zo vergezocht, want nooit eerder trokken er zo veel West-Vlamingen naar de Oost-Vlaamse studentenstad. In dit artikel gaan we wat dieper in op dit bijzondere fenomeen, de ‘westvlamisering’ van Gent.

West Vlamingen

De westvlamisering van de Arteveldestad

Weinig Oost-Vlaamse dialecten zijn zo herkenbaar als het Gents. Het stadsdialect wordt gekenmerkt door de lange, platte klinkers en de rauwe Franse ‘r’. Maar de laatste jaren kom je in Gent almaar vaker andere taalkundige verschijnselen tegen, zoals het laten vallen van de ‘h’ aan het begin van woorden. Dat heeft alles te maken de meer dan dertigduizend West-Vlamingen die in de Oost-Vlaamse hoofdstad – zeg maar ‘Hent’ – wonen, studeren en werken.

Wouter Deprez, Freddy De Vadder, Flip Kowlier, Maaike Cafmeyer, Kamagurka, Wim Opbrouck, Filip Watteeuw … zijn slechts enkele van de bekende West-Vlamingen die van Gent hun woon- en/of werkplek hebben gemaakt.

Waarom blijven zo veel West-Vlamingen in Gent ‘plakken’?

De belangrijkste reden waarom Gent jaar na jaar zo veel West-Vlamingen aantrekt, valt met twee woorden te benoemen: Universiteit Gent. Hoewel West-Vlaanderen heel wat hogescholen rijk is en er in Kortrijk universiteitscampussen zijn, moeten West-Vlaamse jongeren voor veel studierichtingen nog altijd naar Gent, Brussel, Antwerpen of Leuven trekken. Meer dan een kwart van de studenten aan de UGent is dan ook afkomstig uit ’s lands meest westelijke provincie. Bovendien verblijven veel van hen in de week op kot, wat de band met de stad wellicht nog versterkt. Dat deze pientere jongeren uiteindelijk blijven ‘plakken’, hoeft dus niet te verbazen.

Meer weten? Ontdek ook de voordelen van Gent als woonplaats of neem een kijkje in het immo-aanbod in de Arteveldestad.

Dit artikel delen

Suggesties voor u