Anti-kraak wonen: hoe werkt het ?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
8 februari 2021

Op zoek naar een originele, spotgoedkope woonst op een unieke locatie en zit je er niet mee geregeld te moeten verhuizen? Dan zit je goed bij anti-kraak wonen. Inderdaad, anti-kraak wonen is hip, maar je moet er wel wat voor over hebben. We lichten even toe.

anti kraak wonen

Wat is anti-kraak wonen?

Het principe van anti-kraak is simpel. Tegen een kleine maandelijkse vergoeding kun je je intrek nemen in een leegstaand gebouw. Deze gebouwen kunnen zowel oude villa’s als verlaten schoolgebouwen of zelfs kazernes zijn. Voor de eigenaar is het interessant omdat bewoning verkrotting tegengaat. Bovendien houdt de aanwezigheid van een bewoner krakers op afstand. De bewoner geniet daarentegen van een originele (en meestal grote) woonplaats aan een kleine huurprijs.

Waarom anti-kraak wonen interessant is, of net niet

Anti-kraak wonen heeft tal van voordelen. Je huurt voor weinig geld en je krijgt er een unieke locatie voor in de plaats. Bovendien zijn het vaak plaatsen met heel wat ruimte zodat je je hobby of (bij)beroep er naar hartenlust kan uitvoeren. Anderzijds vereist deze alternatieve woonvorm wel wat zin voor avontuur. Zo heb je niet altijd het comfort van een hedendaagse woning en ben je nooit zeker van de huurtermijn.

De nadelen van anti-kraak wonen

Om te beginnen moet je weten dat de contracten per maand lopen en er een opzegtermijn van 2 weken is. Dit wil zeggen dat je op geen moment zekerheid hebt over de duur van je woonst. In theorie althans, want de organisaties doen uiteraard hun uiterste best de bewoners zo snel mogelijk op de hoogte te brengen.

Niet elke woonplaats beschikt over het nodige comfort. Zo zal een leegstaande bioscoop een toplocatie zijn, maar vaak niet over het nodige comfort beschikken.

Anti-kraak betekent vaak een gebrek aan privacy. Zo worden de panden die ter beschikking staan vaak onaangekondigd gecontroleerd.

Anti-kraak wonen of niet?

Wie anti-kraak wil wonen moet het dus doen voor het avontuur en de charmes. Zie je in het voorgaande enkel voordelen? Dan moet je geen seconde twijfelen!

Dit artikel delen

Suggesties voor u