Antikraak wonen: wat is het precies?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
8 februari 2021

Een cool woonavontuur dat veel flexibiliteit vergt

Je hebt vast al eens van kraken gehoord: mensen nemen een leegstaand gebouw als woonplek in. De eigenaar van het gebouw is daar vaak niet zo blij mee, aangezien er dan meer risico op vandalisme en beschadiging is. Bovendien kan de waarde van het pand en zelfs van de buurt flink dalen. Een oplossing is antikraak wonen. In Vlaanderen worden de wachtlijsten daarvoor steeds langer. Maar wat is antikraak wonen nu eigenlijk? En wat zijn de voor- en nadelen ervan?

anti kraak wonen

Wat is antikraak wonen?

Een gebouw is gekraakt wanneer mensen er zonder betaling zijn ingetrokken om er te wonen. Dat is illegaal, omdat het in strijd is met het eigendomsrecht van de eigenaar. Bij antikraak daarentegen betaalt men een goedkope bruikleenvergoeding om een leegstaand pand te mogen bewonen. Ondertussen “bewaken” ze het gebouw om te voorkomen dat krakers er hun intrek nemen.

Voordelen van antikraak wonen

Een groot voordeel van antikraak is natuurlijk de prijs. Voor avontuurlijke personen is het een mooie kans om voordelig te wonen. Daarnaast is het voor de eigenaar van het pand geruststellend dat het gebouw niet leeg en onbeschermd staat en dus geen risico loopt beschadigd te worden.

De aantrekkingskracht van antikraak zit ook in het soort pand waarin je terecht kunt komen. Er zijn niet veel mensen die kunnen zeggen dat ze bijvoorbeeld een theaterzaal of klooster bewoond hebben.

Nadelen van antikraak wonen

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Als tijdelijke bewoner onderteken je namelijk geen huurcontract, maar een bruikleenovereenkomst. Dat betekent dat je geen beroep kunt doen op huurdersrechten en dat je weinig privacy hebt. De vastgoedbeschermingsfirma’s kunnen namelijk onaangekondigd controleurs sturen die komen checken of je je functie als tijdelijke bewoner wel goed vervult. Daarnaast kan de eigenaar van het pand de overeenkomst abrupt opzeggen zodra er een nieuwe bestemming voor de locatie is gevonden. Je hebt dus maar weinig zekerheid. Antikraak wonen kan een interessante uitdaging zijn, maar het vergt veel flexibiliteit. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u