Asbestcertificaat : Wanneer is het verplicht ?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
8 februari 2021

Wanneer is het verplicht bij de verkoop van een woning?

Nog voor het einde van het jaar zullen eigenaars die hun woning willen verkopen kandidaat-kopers een asbestcertificaat moeten voorleggen. Het Vlaams Parlement heeft de invoering van zo’n certificaat onlangs goedgekeurd. Maar wat is het precies, waarom komt het er en wie moet een asbestcertificaat hebben? Een woordje uitleg.

deux travailleurs enlèvent un toit remplit d'amiante

Wat is het asbestcertificaat?

Een asbestcertificaat is een document dat aangeeft in hoeverre een woning asbestveilig is. Asbest is een bouwmateriaal dat omwille van zijn lage kostprijs en brandwerende eigenschappen sinds het einde van de tweede wereldoorlog tot in de jaren tachtig massaal gebruikt werd. Omdat later bleek dat asbest schadelijk is voor de gezondheid, werd het in ons land verboden in 2001.

De overgrote meerderheid (70 Ă  90 procent) van de panden die van voor 2001 dateren, bevatten nog asbest. Een asbestcertificaat zal aangeven hoeveel asbest er precies aanwezig is in een woning die te koop wordt aangeboden. De verkoper zal niet verplicht zijn om de woning volledig asbestvrij te maken. In sommige bouwstructuren vormt asbest namelijk geen risico en is verwijderen overbodig. Het asbestcertificaat zal kandidaat-kopers helpen om het risico in te schatten.

De OVAM schat de kostprijs voor het attest zelf momenteel op 35 euro. Voor het uitvoeren van een asbestinventaris in een gemiddelde woning moet je rekenen op zo’n 350 euro. De kosten om eventueel – dit is niet verplicht – de asbest te verwijderen, zijn voor de toekomstige eigenaar.

Voor wie is een asbestcertificaat verplicht?

Elke eigenaar die een woning verkoopt die voor 2001 gebouwd werd, zal verplicht een asbestcertificaat moeten voorleggen aan de kandidaat-koper.

Het attest wordt opgenomen in de notariële verkoopakte en vanaf 2021 ook in de Woningpas. Dat is een digitaal paspoort waarop alle overheidsinformatie over een woning of een bouwgrond zal worden opgeslagen.

Waarom komt het er?

Het asbestdecreet, dat het asbestcertificaat verplicht, is een initiatief van de voormalige minister van Omgeving, Joke Schauvliege (CD&V). Het komt er omdat er in Vlaanderen naar schatting nog zo’n 2,3 miljoen ton asbest in gebouwen te vinden is. De asbestvezels kunnen verwerkt zijn in verschillende materialen, van dakbedekking over gevelbekleding tot isolatiematerialen. Blootstelling aan die vezels kan leiden tot diverse ziektes zoals mesothelioom (borstvlies- of buikvlieskanker), asbestose, longkanker en strottenhoofdkanker.

De bedoeling van het decreet is om de hoeveelheid asbest in Vlaanderen versneld af te bouwen. Tegen 2034 moeten alle openbare gebouwen asbestveilig zijn en tegen 2040 wil huidig minister van Omgeving Koen Van den Heuvel (CD&V) Vlaanderen volledig asbestvrij maken. Ook vandaag sterven er nog altijd mensen ten gevolge van asbestvergiftiging. Volgens Van den Heuvel heeft de overheid de verantwoordelijkheid om aan die situatie een einde aan te maken.

Dit artikel delen

Suggesties voor u