Bedrijfsruimte kopen of huren? Dit zijn alvast onze tips!

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
9 februari 2021

Bepaal je budget

Heb je een nieuw bedrijf opgericht, is je huidige bedrijfsruimte niet groot genoeg of heeft je bedrijf een nieuwe magazijnruimte nodig? Telkens weer komt dezelfde vraag bovendrijven: moet je het pand kopen of huren? Het is geen gemakkelijke keuze, aangezien beide alternatieven zowel voor- als nadelen bieden.

espace commercial acheter ou louer

Bepaal eerst en vooral waar je bedrijf gevestigd moet zijn. Afhankelijk van de beschikbare panden, kun je al een keuze maken. Daarnaast is kopen een enorme investering. Op voorhand een financieel plan opstellen is daarom een must. Maak een raming van de kosten en opbrengsten in de toekomst. Op basis hiervan bepaal je dan of het de juiste investering is voor jou.

Een bedrijfsruimte huren: de voor-en nadelen

Een pand huren heeft als grootste voordeel dat je niet onmiddellijk een grote investering moet doen, waardoor een andere investering meer voordeel kan opleveren voor je bedrijf. Daarnaast ben je niet verantwoordelijk voor de grote onderhoudskosten. Hou wel rekening met de afspraken in de huurovereenkomst. Meestal kan je niet zomaar opzeggen. Bovendien moet je eerst nagaan bij de verhuurder of je mag verbouwen of het pand inrichten zoals jij het wilt. Een bijkomend nadeel is dat je niets verdient aan het pand. Verhoogt de waarde van de bedrijfsruimte? Dan heeft de verhuurder hier voordeel bij en niet jij.

Een kantoorruimte kopen: de voor-en nadelen

Een bedrijfsruimte kopen, zorgt ervoor dat je onafhankelijker bent. Het gebouw is dan jouw eigendom en jij beslist hoe het pand eruitziet en hoe de inrichting gebeurt. Daarnaast zijn de maandelijkse kosten van de hypotheek soms lager dan de maandelijkse huur. Wil je je pand na een tijdje verkopen? Dan kun je er zelfs geld aan verdienen als de waarde ervan gestegen is. Heb je pech, dan kan de waarde natuurlijk ook verminderen. Bovendien moet je in je achterhoofd houden dat onderhoudskosten voor jouw rekening zijn.

Combinatie van kopen en huren

Ben je er nog niet helemaal uit? Kies dan voor een combinatie van huren en kopen. Je kunt de magazijnruimte of kantoorruimte privĂ© kopen en het pand daarna aan je onderneming verhuren. Zo ben je zelf in het bezit van een bedrijfsruimte, maar heb je geen last van de verhuurder. Met de huur die je bedrijf aan jou betaalt, los je je lening af. Een meerwaarde van het pand zorgt op die manier voor een extra inkomst voor jou. Nog een andere mogelijkheid is een deel van je bedrijfsruimte aan een ander bedrijf verhuren.

Dit artikel delen

Suggesties voor u