Bent u een eigenaar van een appartement? Wat je moet weten over de blokpolis

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
8 januari 2021

Wat is een blokpolis?

Een blokpolis is een verzekering voor een volledig appartementsgebouw, meestal op naam van de mede-eigenaars van het gebouw. Bij een blokpolis zijn alle gemeenschappelijke delen opgenomen in het totaal verzekerde kapitaal. Elke bewoner betaalt het premiegedeelte voor zijn eigen appartement plus een deel van de gemeenschappelijke delen. 

verzekering agent met een huis en auto en familie

De polis wordt meestal beheerd door de syndicus (of door √©√©n van de mede-eigenaars), die de premies betaalt en vervolgens recupereert van de andere mede-eigenaars. De blokpolis is bijna altijd verplicht in grote appartementsgebouwen die beheerd worden door een syndicus.

Wat dekt de blokpolis?

De blokpolis dekt brand-, storm- en waterschade, alsook schade door ontploffing, een aanrijding, glasbreuk enzovoort. Let wel op: een blokpolis dekt je persoonlijke spullen en inboedel niet. Daarvoor moet je langs gaan bij een brandverzekeraar. Het is vaak interessant om voor die polis de verzekeraar op te zoeken die ook de blokpolis verzorgt. Sommige rekenen bij een schadegeval aan het gebouw en de inboedel de franchise namelijk maar √©√©n keer aan. Het komt je dan voordeliger uit.

Waarom een blokpolis verkiezen boven een individuele polis?

De premie van een blokpolis is ongeveer 25 procent goedkoper dan de som van de premies van de individuele polissen. Bovendien worden schadegevallen sneller geregeld als de polis geldt voor het gehele appartementsblok. Twee goeie redenen dus om een blokpolis te verkiezen boven een individuele polis.

De herbouwwaarde (het bedrag waarvoor het gebouw verzekerd is) wordt geschat door een expert. Daarbij wordt rekening gehouden met de standaard afwerking van het gebouw. De polis wordt jaarlijks ge√Įndexeerd; individueel aangebrachte verfraaiingen moeten extra worden verzekerd.

De blokpolis opzeggen

Eigenaars van het appartementsgebouw kunnen de blokpolis jaarlijks opzeggen. En ook de verzekeringsmaatschappij kan de overeenkomst verbreken of aanpassen na een schadeclaim.

Dit artikel delen

Suggesties voor u