Bieden op een woning: is elk bod bindend?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
5 februari 2021

Je gaat op huizenjacht en plots staat het daar: het huis van je dromen. Dát huis wordt het! Je besluit om geen tijd te verspillen en onmiddellijk je kans te wagen. Je doet een bod. En jawel, je bod wordt aanvaard. In gedachten begin je je nieuwe woning al in te richten… tot een onverwachte gebeurtenis roet in het eten strooit. Kun je je bod nu nog annuleren?

bieden op een woning

Bieden op een woning is nooit vrijblijvend

Veel mensen denken dat bieden op een huis volledig vrijblijvend is, maar niets is minder waar. Doe je een bod op een woning, dan ben je ertoe verbonden om je aan je bod te houden. Als de verkoper je bod aanvaardt, dan ben je verplicht om de woning te kopen voor het bedrag dat je voorstelde. Ongeacht of je bod op papier, via mail of sms werd aanvaard. Ook de verkoper kan zich niet zonder meer bedenken eenmaal hij een bod heeft aanvaard.

Verkoopovereenkomst annuleren

Heb je op een huis geboden en heeft de verkoper je bod aanvaard, maar heb je je intussen bedacht? Dan kun je de verkoper voorstellen om de verkoopsovereenkomst minnelijk te ontbinden. Meestal zal de verkoper in dat geval wel een bijkomende schadevergoeding eisen. In het slechtste geval kan de verkoper een minnelijke ontbintenis weigeren en je dagvaarden, om je zo alsnog te verplichten om de verkoop te laten doorgaan.

Laat je vakkundig adviseren

Een huis is gewoonlijk de grootste aankoop die je in je leven doet. Ga daarom nooit over een nacht ijs om een bod te doen op een woning, laat je door niemand onder druk zetten en win voldoende professioneel advies in vooraleer je je kans waagt. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u