Heb je je al wel eens afgevraagd hoe ‘gezond’ jouw woning is? Of anders gesteld: hoe groot is de kans dat je gezondheid schade oploopt in je eigen woning? Het is een van de vragen die centraal staan bij bio-ecologisch bouwen.
Wie bio-ecologisch bouwt, stelt naast duurzaamheid ook de kwaliteit van onze gezondheid en het milieu centraal. Bio-ecologisch bouwen is dus meer dan alleen maar recyclage van materialen, energiezuinig bouwen of zonnepanelen plaatsen. Het is een geïntegreerde visie die het bouwproces bekijkt vanuit zowel een milieu- als een gezondheidsstandpunt.
“Zijn traditionele woningen dan zo schadelijk voor onze gezondheid?” Wel, laat ons deze vraag beantwoorden met een andere vraag: “Wist je dat in de gemiddelde stofzuigerzak zo’n 500 insecten, 66.000 mijten, 4,2 miljoen algen, 2,6 miljard schimmels en 365 miljard bacteriën huizen?” Dat het dus beter kan met de ‘gezondheid’ van onze woning, is wel duidelijk.
Bio-ecologisch bouwen stoelt op vier belangrijke factoren: materialen, energie, water en ruimte. Bio-ecologische materialen zijn van plantaardige of dierlijke oorsprong, bevatten zo weinig mogelijk chemische additieven, zijn niet-belastend voor het milieu en onschadelijk voor onze gezondheid. Wat betreft energieverbruik loopt bio-ecologisch bouwen parallel met duurzaam bouwen. Dat wil zeggen: zoveel mogelijk gebruikmaken van hernieuwbare energiebronnen en doorgedreven ventilatie en isolatie voorzien. Waterverbruik wordt tot een minimum beperkt door slim gebruik te maken van regenwater en waterzuivering. Aandacht voor het milieu en gezondheid weerspiegelt zich ten slotte ook in ruimtelijke ordening: grondig overwegen waar je je woning neerpoot, is cruciaal om je eigen gezondheid en die van het milieu zo min mogelijke te schaden.