Bouwen en verbouwen: Niet zonder specialistisch advies!

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
9 februari 2021

Batibouw 2017, specialisten uit alle sectoren onder Ă©Ă©n dak

Van 16 tot 26 februari vint in Brussel de jaarlijkse editie plaats van Batibouw. Het blijft een hoogmis voor alles wat met bouwen en renoveren te maken heeft. We werpen in onderstaand artikel daarom een blik op een aantal trends en we kijken samen met Alexis De Groote (Matexi), Dave Bracke (Urbis) en Lieven Thiers (Thiers Vastgoed & Advies) even vooruit.  

Bativerbouwen

Van donderdag 16 – en vanaf zaterdag 18 februari voor het grote publiek – tot en met zondag 26 februari 2017 gaat Batibouw opnieuw van start. Een duizendtal exposanten uit de bouw-, renovatie- en woonsector vullen alle paleizen van Brussels Expo.  Batibouw kondigt de start van een nieuw bouwjaar aan en stelt naar goede gewoonte heel wat nieuwigheden voor. “Meet the Experts & use your 5 senses” is het hoofdthema en meteen ook de rode draad van Batibouw 2017.

DĂ© grote meerwaarde van Batibouw is dat bezoekers onder Ă©Ă©n dak specialisten vinden uit alle sectoren. De bezoekers kunnen de nieuwste producten en diensten niet alleen zien, maar ook voelen, ruiken, horen en proeven. Zo wordt naar de beurs gaan een echte beleving. “En die specialisten zijn steeds meer nodig”, geeft Alexis De Groote aan. “De wereld wordt complexer en de bouw vormt daar geen uitzondering op, zeker nu in een sector die jarenlan erg traditioneel zonder veel veranderingen werkte nu ook meer en meer technologische vernieuwingen doorbreken.  Ook in nieuwbouw, die ten opzichte van renovatie toch het voordeel biedt dat men weet waar men aan begint en waar men ook uitkomt, merken we dat steeds meer mensen een beroep willen doen op de expertise van echte specialisten en die vinden ze op Batibouw.”

De toenemende hang naar advies van experts is trouwens een algemeen maatschappelijk fenomeen. Mensen zijn door de smartphone gewoon geraakt aan het snel terugvinden van allerlei informatie, maar voor specialistische kennis is het wat dieper graven, en daarom gaan ze die zoeken bij echte specialisten. Zoals het geen toeval is dat in het voetbal de laatste jaren de liniecoaches zijn doorgebroken, is het ook geen toeval dat in de bouw steeds vaker op zoek wordt gegaan naar specialistische kennis. 

Kopzorgen besparen met chechlists en goede gereedschappen

Naast de specialistische kennis onder Ă©Ă©n dak die als hoofdthema geldt,  introduceert Batibouw 2017 ook drie nieuwe thema’s. Om bouwers en verbouwers heel wat kopzorgen te besparen, kunnen ze vanaf nu hun bezoek vergemakkelijken met behulp van checklists. Opgesteld door professionals en opgedeeld per sector, zijn ze een niet te missen leidraad om veilig en voorbereid van start te gaan met een bouw- of renovatieproject.

Het tweede nieuwe thema heet Good Tools – Good Professionals – Good Projects. In Paleis 9 staan gereedschappen in de kijker. Professionals en particulieren krijgen de kans om in een beveiligde ruimte de nieuwste tools te ontdekken Ă©n te testen. Om de slaagkansen van een bouwproject te verhogen, is naast een goede samenwerking tussen architect, aannemer en bouwheer immers ook een andere driehoeksverhouding van cruciaal belang, namelijk tussen het gereedschap en de vakmannen en de goede projecten. 

Blijft vastgoed aantrekkelijk voor investeerders?  

Het derde nieuwe thema heet Good Deals – Good Investments.  Investeren in onroerend goed blijft immers een aantrekkelijke en betrouwbare belegging met een interessant economisch rendement. Batibouw is dĂ© plaats bij uitstek om zich onder te dompelen in de wereld van vastgoedinvesteringen, of het nu gaat om nieuwbouw- of renovatieprojecten, huizen, appartementen of woonkredieten.  

“Wij stellen voor het tweede jaar op een aantrekkelijke stand onze projecten over heel Vlaanderen voor”, zegt Dave Bracke. “Vorig jaar deden we dat voor het eerst en dat was voor ons een erg positief verhaal. Op Batbouw bereiken we echt een ander publiek dan datgene dat ons al kent. We hebben sind een jaar ook vier kantoren, want naast ons kantoor in Gent openden we ook vestigingen in Aalter, Sint-Niklaas en Mechelen. Op Batibouw verhogen we sterk onze naambkendheid en kunnen we in een specifieke bouwsfeer in een week tijd heel wat mensen kennis kunnen laten maken met onze projecten. We zien onze deelname aan de beurs daarnaast ook als een belangrijke kans om te netwerken met partners die we een duidelijk zicht willen bieden op onze ontwikkelingsstrategie. Dagelijks zijn we op onze stand met twee of drie mensen aanwezig en leggen we contacten met kandidaat-kopers. In veel gevallen zijn dat inderdaad nog altid investeerders, want het mag er dan wel naar uitzien dat de rente in het kielzog van wat in de Verenigde Staten gebeurt wat aan het stijgen is, op het poude continent zal ze wellicht nog een tijdje laag blijven. En vastgoed blijft dan ook het aantrekkelijkste alternatief voor investeerders.”

Of is er sprake van een overwaardering en verwachte prijsdalingen?

De verwijzing naar de lage rente en naar vastgoed als alternatief blijft het goed doen en blijft ook heel wat mensen aanspreken. Maar Batibouw vormt natuurlijk ook elk jaar de gelegenheid om te kijken naar de verwachtingen die financiële specialisten over vastgoed uitspreken. En in dat verband duiken her en der toch stilaan meer waarschuwingen op. Volgens sommige financiële specialisten is de ECB met haar beleid om maandelijks miljarden in de economie te pompen immers stilaan vastgoedzeepbellen aan het creëren. In Duitsland zouden de vastgoedprijzen sinds 2010 bijvoorbeeld al met 25% gestegen zijn. Door­dat de rente sinds­dien is blij­ven dalen, zit het ge­vaar voor een over­waar­de­ring van de hui­zen­markt in de lift.

Jacques Berghmans van de onafhankelijke beheersgroep TreeTop Asset management waarschuwde vorige week in De Tijd dat “mensen zich vergissen als ze den­ken dat vastgoed geen risico’s inhoudt.”   Die risico’s hebben trouwens niet alleen gevolgen voor zichzelf want een daling van de vastgoedprijzen brengt een negatieve economische spiraal op gang. Dan ontstaat immers een negatief welvaartseffect. Zodra men­sen zich armer voe­len, gaan ze van­zelf hun con­sump­ti­euit­ga­ven be­per­ken. Als de eco­no­mie daar­door nog meer sput­tert, krij­gen steeds meer hy­po­theek­ne­mers het moei­lijk om hun kre­diet terug te be­ta­len, bij­voor­beeld omdat ze hun job heb­ben ver­lo­ren. Ongeveer alle specialisten zijn het er inmiddels wel over eens dat het Belgische vastgoed stilaan overgewaardeerd is, maar de ramingen over hoeveel de huizen te duur zouden zijn lopen sterk uiteen.   Il­lu­stra­tief is de ana­ly­se van de Na­ti­o­na­le Bank, die vol­gens Ă©Ă©n be­re­ke­nings­me­tho­de uit­komt op een over­waar­de­ring van 3,5 pro­cent, en vol­gens een an­de­re op liefst 28 pro­cent.

Los van die sterk uiteenlopende cijfers kan ook niemand ontkennen dat het gedeelte van het gezinsinkomen dat jonge mensen moeten voorzien voor de hypotheekaflossing vandaag zo’n 60Ăą hoger ligt dan vijftien jaar geleden. Geen wonder dus dat bouwen voor veel jonge mensen stilaan een onbereikbare droom wordt, als ze geen financiĂ«le steun krijgen. Maar die financiĂ«le steun blijft vooralsnog wel komen zodat zowel op de nieuwbouwmarkt als bij de verkoop van bestaande woningen sprake blijft van een vrij stevige dynamiek.”       

Inspelen op veranderingen in de bouwwereld

Thiers Vastgoed & Advies profiteert ook zonder aanwezig te zijn op batibouw van die dynamiek. LievenThiers die dit jaar de vijftigste verjaardag viert van zijn activiteit in de vastgoedsector – hij richtte in 1967 zijn eigen ommibiliënkantoor op onder de naam “Woningbureu Lieven Thiers” – wijst erop dat de baksteen in de maag van de Belg niet zo gemakkelijk zal verdwijnen. Terwijl iedereen de mond vol heeft over de noodzaak om zich in deze snel veranderende disruptieve tijden altijd weer opnieuw uit te vinden, heeft zijn kantoor door de jaren heen eigenlijk niets anders gedaan.

Thiers is dan ook een begrip gewoirden dat verschillende immobiliĂ«nactiviteiten overkoepelt. “Van in onze kantoren in Kortrijk en Wargem”, zegt Lieven Thiers, “zijn we als bemiddelingskantoor zowel voor huurders en verhuurders als voor kopers en verkopers een inspirerende aviseur. Tegelijk hebben we ons in West-Vlaanderen als projectontwikkelaar en bedenker en bouwer van totaalprojecten geprofileerd als aanbieder van kwalitatieve en betaalbare woningen, zowel in halfopen als gelosten bebouwing en appartementen. Onze projecten Feniks en Residentie Albatros zijn in ieder geval grote successen gebleken.”  Ondertussen speelt Thiers ook in op de groeiende vraag naar assistentiewoningen en is de groep sinds vorig jaar de exclusieve verdeler van mobiele studio’s, mobiele kantoren en gepersonaliseerde verplaatsbare units van ARK-SHELTER.  “Het lijdt geen twijfel”, aldus nog Lieven Thiers, “dat er in de bouwwereld de komende jaren nog forse veranderingen zullen optreden. We blijven klaar staan om ook na vijftig jaar activiteit in deze sector mensen zoveel mogelijk te helpen om goed om te gaan met die veranderingen.”    

Wijzigingen in de regelgeving

Alexis De Groote stipt nog aan dat er inderdaad sprake is van een sterk toenemende complexiteit. “Om wegwijs te geraken in het vlaamse premielandschap bijvoorbeeld”, zegt hij, “hebben kandidaat-bouwers of kopers echt de hulp van specialisten nodig. De focus van de overheid ligt in 2017 inderdaad op totaalrenovatie. Verbouwers die energie-ingrepen aan bestaande woningen kunnen daarvoor heel wat premies krijgen, onder meer voor het isoleren van de buitenmuren langs de binnenkant. Daar staat dan weer tenover dat de belastingvermindering op dakisolatie verdijnt. Ook de E-peilpremie voor energiezuinige woningen valt weg. Voor bouwaanvragen die nog in 2016 zijn vertrokken, is er wel nog een premie van 1.800 euro voor een E-peil van 20 en nog eens 50 euro voor elk bijkomend punt daaronder. Door de hervormingen van de premies valt deze premie echter weg in 2017.

De korting op onroerende voorheffing  blijft wel intact: 50 % voor E30 of minder en 100 % voor E20 of minder voor bouwaanvragen vanaf 2016, en dit gedurende vijf jaar. “Het lijdt geen twijfel”, besluit Dave Bracke, “de de energiewaarde, de huizenprijzen, het rentebeleid, nieuwe woonvormen, nieuwe materialen, de ontwikkelingen rond zorgwoningen en modulaire bouw een aantal van de thema’s zijn die tijdens Batibouw ongetwijfeld heel veel aan bod zullen komen.” Tegen de start van de beurs zal Donald Trump inderdaad exact vier weken aan de macht zijn en zal de media-aandacht voor zijn uitspraken, tweets en decreten inderdaad misschien al wat geluwd zijn kan de baksteen in de maag van elke Belg weer de focus krijgen die hij verdient.

Dit artikel delen

Suggesties voor u