Brugge heeft het

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
10 februari 2021

Enkele jaren geleden maakte Amsterdam promotie met de slogan “Amsterdam heeft het”. Belgen staan erom bekend dat ze wat bescheidener zijn aangelegd dan onze noorderburen en niet van de daken schreeuwen welke troeven ze allemaal hebben. Dat geldt eigenlijk ook op het vlak van vastgoed. Een stad als Brugge bijvoorbeeld zou gerust ook mogen roepen “Brugge heeft het”.

Brugge

Maar ook zonder grootschalige promotiecampagnes beseffen mensen wel degelijk nog altijd goed welk een enorm voorrecht het kan zijn om in het Venetië van het Noorden te wonen. Het aanbod van nieuwbouwwoningen en te renoveren panden blijft er heel wat geïnteresseerden lokken. Marc Boels (Invasco), Nancy Meuleman (Meuleman Vastgoed), Olivier Coppoy (OC Vastgoed) en Elisabeth Depaepe (Immolis) laten voor Logic Immo hun licht schijnen over de recente vastgoedontwikkelingen in de West-Vlaamse hoofdstad.

Stadsvlucht tegenhouden

De vastgoedontwikkelingen in Brugge verschillen niet echt van die in de rest van het land. Er is immers ook in de stad van Jan Breydel en Pieter De Coninck duidelijk sprake van grote belangstelling voor nieuwbouw. “Kopers zijn vandaag de dag vooral geïnteresseerd in woonunits die helemaal in orde zijn”, zegt Marc Boels. “In tegenstelling tot enkele jaren geleden is beantwoorden aan de reglementering rond de energievoorschriften nu bij kandidaat-kopers een echte prioriteit geworden. Mensen beseffen immers maar al te goed hoeveel het kost als energie verloren gaat. Maar in de stadskern zijn nieuwbouwpanden die bovendien ook een architecturale meerwaarde bieden natuurlijk behoorlijk duur. Vandaar dat jonge gezinnen het moeilijk hebben om daar nog een eigendom te verwerven en dat ze eerder uitkijken naar opportuniteiten in de randgemeenten zoals Assebroek en Sint-Andries..” 

Een aantal relevante data ondersteunen zijn betoog. Want volgens cijfers van het Brugse stadsbestuur bestaat de bevolking in de Brugse binnenstad slechts voor om en bij de 15% uit jonge gezinnen. Vandaar dat het stadsbestuur een premie toekent voor jonge gezinnen die zich in de binnenstad vestigen. Een verbeteringspremie voor het renoveren van oude woningen, bijvoorbeeld door het vervangen van de elektriciteit,  bestaat trouwens al sinds de jaren negentig. Die premie is recent vervangen door een zogenaamde opknappremie die vooral bedoeld is om ook jongere mensen aan te zetten om in het centrum te blijven wonen.  Het moet helpen om de stadsvlucht tegen te gaan. Want iedereen mag het er dan over eens zijn dat de toekomst aan de steden is, dat zal pas daadwerkelijk blijken als ook een groot aantal jonge gezinnen deel uitmaken van de stadsbevolking.  “Mensen die zelf in staat zijn om renovatiewerken uit te voeren, kunnen ook nog hun gading vinden in de stadskern”, geeft Marc Boels aan. “En dan opteren ze het liefst voor panden waar ze aan de slag kunnen met een totaalrenovatie.”

In balans met Gent

Of het nu om nieuwbouw gaat of om renovatie, de Vlaming blijft een baksteen in de maag hebben. “En dat zorgt voor een stabiele vastgoedmarkt in Vlaanderen en in Brugge”, vindt Olivier Coppoy, die sinds twee jaar ook een Brugs kantoor heeft in Sint-Michiels en daarvoor trouwens nog op zoek is naar versterking. “Ik zie geen redenen die erop wijzen dat dit in de nabije toekomst zou veranderen. De economie trekt aan, maar  aangezien een mogelijke rentestijging binnen de perken zal blijven, zal de vraag naar vastgoed hoog blijven, ook in Brugge. Een appartement of een huis zijn nu eenmaal hét alternatief waar mensen die rendement uit hun centen willen halen niet naast kunnen kijken.” 

“En de lage rente is ook nog altijd een plus voor jonge starters die op zoek gaan naar hun eerste woning. Banken zijn weliswaar voorzichtiger geworden bij het toekennen van hypotheekleningen, maar uiteindelijk is dat voor iedereen een goede zaak, want dat houdt de markt gezond. We merken dat de prijsevolutie van vastgoed in Brugge eigenlijk weinig verschilt van die in andere steden zoals Gent. Bij onze klanten merken we voorts ook dat ze goed beseffen dat Brugge veel meer is dan de stad die eruit ziet als een prentenkaart en dat er nog geen sprake is van angst voor overlast door toeristen, zoals bijvoorbeeld wel het geval is in Barcelona.” 

“Het is een zegen voor Brugge dat de stad door Unesco is gecatalogeerd als werelderfgoed, want de economie krijgt sterke impulsen door het toerisme en daar kunnen de stadsbewoners uiteindelijk mee van profiteren. Tegelijk blijft het in Brugge erg gemakkelijk om “te verdwalen”. Op enkele tientallen meter van de door de toeristen bewandelde paden blijven er veel oases van rust die het wonen in Brugge erg aangenaam maken. En daarnaast is er in de randgemeenten op enkele kilometer van het stadscentrum en met een goede ontsluiting naar de snelwegen naar het binnenland en naar de kust ook een betaalbaar aanbod voor jonge gezinnen. Voor mensen uit het binnenland die graag naar de kust verhuizen, maar daar niet dadelijk vinden wat ze zoeken, is Brugge bovendien een uitstekend alternatief.” 

Om in te spelen op de aanhoudende vraag naar kwalitatief vastgoed pakt OC Vastgoed binnenkort uit met een nieuw luxueus project. “Het gaat om tien aangename appartementen in het stadscentrum”, licht Olivier Coppoy een tipje van de sluier. “We moeten het project binnenkort officieel nog voorstellen, maar geïnteresseerde kopers kunnen uiteraard al contact met ons opnemen.” 

Aantrekkelijke woonomgevingen

Nancy Meuleman wijst erop dat het een goede zaak is dat het Brugse stadsbestuur de jongste tijd flink wat inspanningen heeft gedaan om nieuwe bestemmingen te geven aan  oude sites om ze om te vormen tot aantrekkelijke woonomgevingen. “Wie geboren en getogen is in Brugge, wil er alles aan doen om die roots niet te verloochenen, en mensen die het Venetië van het noorden niet al vanaf hun kinderjaren kennen, maar er natuurlijk wel eens op bezoek zijn geweest, kopen ook maar wat graag vastgoed in de Reienstad als ze daar de kans toe krijgen. Vandaar dat de Brugse vastgoedprijzen eigenlijk constant blijven stijgen en minder de golfbewegingen kennen waarvan in andere steden wel sprake is. Voor jonge gezinnen is het daardoor financieel moeilijker haalbaar geworden om nog een pand te vinden in het stadscentrum, zeker als ze met het oog op latere gezinsuitbreiding, op zoek zijn naar panden met de nodige ruimte. Maar momenteel merken wij wel een grote interesse van investeerders die inspelen op het groeiende aantal kleinere gezinnen en die dus units aankopen met een kleinere woonoppervlakte om ze te verhuren. Hun rendement is door de huuropbrengst en de stijgende waarde van het vastgoed verzekerd.” 

Nancy Meuleman benadrukt dat ook wel eens de gevarieerde mogelijkheden van de gemeentes rond Brugge in de kijker mogen worden gezet. “Wonen is voor iedereen erg persoonlijk, maar juist op dat vlak biedt de Brugse regio een waaier aan mogelijkheden die nog niet altijd nadrukkelijk naar voor komenVoor de ene is een goede verbinding met de kust primordiaal, voor de andere is het eerder een goede verbinding met de E40. Iedere deelgemeente van Brugge heeft op dat vlak haar charmes en dat zorg ervoor dat vastgoed dat te koop wordt aangeboden, snel kopers vindt. Bij nieuwbouwprojecten is dat zelfs al op plan, nog voor er echt gebouwd is. We zagen dat ook met onze twee recente projecten, met daarbij vier nieuwbouwwoningen in het centrum van Sint-Kruis en een prachtige vierkantshoeve met dertien woonentiteiten in de mooie landelijke omgeving rond Assebroek.” 

“Binnenkort komen we trouwens ook nog met een hedendaags appartementencomplex en met een gezinsvriendelijke verkaveling. Wie daarover meer informatie wil, is vanzelfsprekend van harte welkom. Investeren in vastgoed in Brugge en omgeving blijft in ieder geval meer dan de moeite waard. Hetzij om er zelf te wonen en dag na dag te genieten van al het wonderlijk mooie dat Brugge te bieden heeft en dat jaar in jaar uit honderdduizenden toeristen naar de stad lokt, omdat buitenlanders die Brugge niet hebben gezien eigenlijk één van de mooiste stukjes België hebben gemist, hetzij om te verhuren en een mooi vast rendement op te strijken.”   

Voor jong en oud

Ook Elisabeth Depaepe wijst op de veelzijdigheid van het Brugse vastgoedaanbod. “In het stadscentrum zien we eerder een ouder koperspubliek. Ik heb de indruk dat de groep van vijvenvijftigplussers minder terughoudend is dan vroeger om opnieuw naar de stad te komen eens de kinderen het huis uit zijn. In Brugge vinden ze natuurlijk op alle vlakken een kolfje naar hun hand met onder meer een ruim en interessant cultureel aanbod en fantastische culinaire verwennerij. Jongere kopers gaan dan weer liever naar de stadstrand, omdat de woningen daar nog betaalbaarder zijn. Sint-Andries, Sint-Kruis en Assebroek liggen ook echt maar op een boogscheut van de Brugse stadskern. Vastgoed kopen in Brugge of in de omgeving blijft hoe dan ook een fantastische investering. Wie hier in vastgoed investeert kan op beide oren slapen. En mensen die willen verkopen zijn bij ons aan het goede adres om snel een correcte prijs te krijgen.” 

Het is in ieder geval duidelijk dat het Venetië van het noorden nog altijd een fantastische aantrekkingskracht heeft. Ook voor wie er niet woont is een ochtendwandeling langs de rustige Reien bijvoorbeeld of in de kleine kasseistraatjes van de stad een ongelooflijke aanrader, maar wie zich dat genoegen kan veroorloven door gewoon de deur uit te stappen, is natuurlijk nog wat dichter bij het ultieme geluk. Met recht en reden zou Brugge over zichzelf kunnen zeggen dat de stad “het heeft”. Maar Bruggelingen zijn de bescheidenheid zelve – luidt het Brugse liedje bij uitstek niet “Zieje van Brugge, zet je van achter”? – en hoeven dus niet van de daken te roepen hoe formidabel hun stad wel is.  

Dit artikel delen

Suggesties voor u