Brussel gaat gebukt onder hoge concentraties stikstofdioxide

Geschreven door Logic-Immo.be
11 januari 2021

Het is slecht gesteld met de Brusselse luchtvervuiling

Het gaat niet goed met de Brusselse lucht. Volgens ClientEarth zou de luchtvervuiling op de belangrijkste verkeersassen in de stad nog erger zijn dan de officiële metingen aangeven. De organisatie sleepte het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dan ook voor de rechter. 

files in Brussels

Meer dan het dubbele

Tijdens de metingen door ClientEarth in februari en maart bedroeg de concentratie stikstofdioxide in de Wetstraat bijvoorbeeld gemiddeld 91 microgram per kubieke meter, terwijl Europa maar een maximum van 40 microgram toelaat. De lucht in Brussel is dus dubbel zo vuil dan zou mogen.

Op bepaalde plekken in Brussel, zoals de Belliardstraat en aan de Kunst-Wet staan er meetstations, maar die worden volgens ClientEarth niet gebruikt. Op de drukste verkeersassen worden zelfs geen officiële metingen uitgevoerd.

Een extern labo valideerde de metingen van ClientEarth. Volgens de officiële metingen zou de luchtvervuiling met 20 microgram per kubieke meter het ergst zijn in de Kroonlaan, maar de resultaten van ClientEarth tonen aan dat de situatie een stuk erger is. En dat terwijl de toestand in de (winter)maanden vóór de metingen waarschijnlijk nog schrijnender was.

De gevolgen van een hoge concentratie stikstofdioxide

Er zou beter wat meer aandacht worden besteed aan een gezonde stadslucht, want stikstofdioxide is heel schadelijk voor de mens en het milieu. Het gas tast je luchtwegen en ogen aan en kan tot hart- en vaatziekten leiden. Een hoge concentratie stikstofdioxide kan niet alleen gezondheidsproblemen veroorzaken, maar speelt ook een rol in de vorming van fijnstof en ozon.

Dubieuze metingen in Brussel

De Europese regelgeving verplicht steden om metingen te doen op plekken waar de luchtvervuiling het ergst zou zijn. Plekken waar bijvoorbeeld veel dieselwagen passeren. In de plaats daarvan plaatst het Brussels Hoofdstedelijk Gewest meetstations op plaatsen als de Esplanade van het Europees Parlement, waar er net weinig verkeer is, aldus ClientEarth. Bovendien zijn sommige meetstations slecht geplaatst, waardoor de metingen niet geregistreerd worden. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u