Brussels Hoofdstedelijk Gewest wil discriminatie op de huurmarkt aanpakken

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
21 januari 2021

Minister van Huisvesting Frémault stelt actieplan voor

Op basis van de resultaten van de grootschalige praktijktests die minister C√©line Fr√©mault liet uitvoeren door de Universiteit Gent, stelt de minister nu een actieplan voor. Met de maatregelen die daarin worden opgesomd, zoals een extra opleiding voor makelaars, wil ze discriminatie op de huurmarkt aanpakken. 

Een kleurling zoekt een appartement in Brussel

Vooral Noord-Afrikaanse mannen gediscrimineerd op huurmarkt

Uit de praktijktests ‚Äď uitgevoerd op 12.520 advertenties voor huurwoningen en -appartementen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ‚Äď bleek dat mannen met een Noord-Afrikaanse naam die zich kandidaat stellen als huurder, in 44 procent van de gevallen gediscrimineerd worden. ‚ÄúDie cijfers zijn onaanvaardbaar‚ÄĚ, verklaarde minister Fr√©mault aan nieuwssite Bruzz. ‚ÄúWe kunnen niet werkeloos toekijken hoe een belangrijke hoeveelheid Brusselaars onrechtvaardig wordt behandeld.‚ÄĚ

Ook mensen met een beperking en alleenstaande vrouwen ondervinden last van discriminatie op de huurmarkt, zo bleek uit de praktijktests.

Actieplan om discriminatie op de huurmarkt aan te pakken

Daarom stelt de minister nu dus een actieplan voor, met daarin enkele maatregelen om discriminatie op de huurmarkt in de toekomst tegen te gaan:

  • Makelaars moeten extra worden opgeleid en duiding krijgen rond dit thema, zodat ook zij het  discriminatieprobleem ernstig nemen. (Slechts 14 procent van de gecontacteerde makelaars weigerde categoriek in te gaan op de wens van een verhuurder om ‚Äėniet te verhuren aan allochtonen‚Äô.)
  • Er komt een bijzondere regeling voor kansarmen.
  • De verhuurder mag maar een beperkt aantal gegevens vragen van de huurder, zodat gelijke behandeling bevorderd wordt.
  • Een grootscheepse antidiscriminatie-campagne zal ook het grote publiek bewust maken van de problematiek.
Dit artikel delen

Suggesties voor u