De tijd dat de winter een “dood seizoen” was voor de Belgische kust ligt definitief achter ons. Winterplezier aan zee staat bij heel wat landgenoten steeds hoger op de agenda. De keuzemogelijkheden zijn dan ook vrij gevarieerd en zo goed als onbeperkt.
De kerstsfeer op de heel specifieke locatie dicht bij de zee zorgt voor unieke belevingsmomenten en een onbetwistbare “feel good sfeer” waar uiteindelijk ook de vastgoedmarkt een graantje kan van meepikken. Want onder meer omdat mensen de drukke winteractiviteit aan zee zien, blijft de belangstelling voor vastgoed aan de kust blijft onverminderd erg groot. Ze contrasteert onder meer met de dalende verkoop van tweede verblijven in Spanje.
Als je winterplezier aan zee zou vergelijken met een kaartspel, dan is het een spel dat alleen maar mooie kaarten oplevert: welke kaart je ook trekt, het is er één die voor een warm gevoel zorgt. Het gaat van genieten van lichtspektakels en avondmarkten, over gezellig aanschuiven op restaurant tot op ontdekkingstocht gaan met de kinderen. Elke kustgemeente zet tijdens de winter haar beste beentje voor om voor een warme en gezellige sfeer te zorgen voor jong en oud. Uitwaaien op het strand en langs de vloedlijn en heerlijke wandelingen maken langs de kustwandelroute bezorgen iedereen een vitamineboost. Nergens anders is het mogelijk om in één keer zoveel pure zuurstof en jodium in te ademen en nergens anders is het zo heerlijk om op een koude winterdag warm ingeduffeld naar de golven te staren.
De gezonde zeelucht is zeer waardevol en verhoogt de energie. Een fikse kustwandeling langs de kustwandelroute, een netwerk van verharde en onverharde wandelwegen dat de hele Vlaamse Kustlijn overspant, kost niets en geeft bijzonder veel terug in de vorm van energie, en een fris en ontspannen hoofd vol nieuwe ideeën. Tussen De Panne en Knokke-Heist biedt het parcours tal van mogelijkheden om via bewegwijzerde knooppunten een eigen wandelroute uit te stippelen en volop te genieten van duinen en polders, slikken en schorren, zee en strand. Maar het traject biedt evengoed een duik in het rijke maritieme verleden, onze oorlogsgeschiedenis of de Belle Epoque.
Wandelen in de gezonde buitenlucht is de beste manier om trek te krijgen. Maar iedereen weet dat de kust op culinair vlak een paradijs is dat voor elk wat wils biedt. Van superlekkere wafels en pannenkoeken bij een warme koffie of chocolademelk tot de beste seizoengerechten in tal van gereputeerde restaurants. En de gezellige kerstambiance die je in deze periode van het jaar natuurlijk op zowat elk dorpsplein te lande aantreft, heeft aan de kust nog net dat tikje meer, omdat er door de nabijheid van de zee op de één of andere manier een magische sfeer ontstaat. De kustgemeentes kijken ook op geen inspanning om die sfeer extra in de verf te zetten. Bijvoorbeeld door in Middelkerke op het Epernayplein uit te pakken met het huis van de Kerstman. In Knokke-Heist, dat op het gebied van entertainment zijn sporen al verdiende met evenementen zoals de Zoute Grand Prix en het Internationaal Vuurwerkfestival, is het dan weer uitkijken naar de tweede editie van het Lichtfestival. Dat bestaat uit een gratis betoverend parcours met prachtige lichtshows die gegarandeerd vele ‘oooohhs’ en ‘aaaahhs’ aan de bezoekers zullen ontlokken.
Er is bovendien een gemakkelijk donwloadbare app ontwikkeld die de bezoekers doorheen het interactieve en magische parcours leidt. Het thema van dit jaar is “De Kleine Prins”- naar het verhaal van Antoine de Saint-Exupéry – die de bezoekers meeneemt op ontdekking naar zijn planeten. Het drie kilometer lange parcours van het Lichtfestival loopt door verschillende delen van Knokke, van de winkelstraten tot aan het strand. Ook het kerstbellenfeest in De Panne blijft in de sfeer van de magie en verwondering en is een uniek en bijzonder leuk winterevenement. Bubblica brengt immers een mysterieuze zeepbellenshow, grenzend aan de beeldende kunst en straattheater, met een knipoog naar onze dromen en fantasieën.
Alle verschillende winteractiviteiten in de magische kerstsfeer trekken heel wat bezoekers en doen ook telkens weer mensen dromen en beslissen om de stap te zetten naar de aankoop van vastgoed aan de kust. De aanhoudend lage rente speelt mee, maar specifiek voor de kust is ook dat steeds meer kopers hun vastgoedaankoop inpassen in een soort financiële planning op lange termijn. Het appartement doet in eerste instantie dienst als tweede verblijf, maar bij de keuze speelt wel al de intentie om tegen de pensioenleeftijd definitief naar de kust te verhuizen.
Het verlangen om zich na hun pensionering in West-Vlaanderen en meer bepaald dicht bij zee en strand te vestigen, leeft nog altijd bij heel veel mensen. Vaak ook omdat zij ervan overtuigd zijn dat hun kinderen en kleinkinderen ook nog plezier zullen kunnen beleven aan de meerwaarde die een pand aan de kust oplevert. Want tot nu toe is dat altijd een vast gegeven geweest: vastgoed aan de kust stijgt in waarde. Het internationale terrorisme en het gewijzigde of onzekere politieke klimaat in populaire vakantiebestemmingen als Turkije, Tunesië en Egypte, spelen ook in de kaart van de Belgische kust. In alle veiligheid een vakantiegevoel hebben dicht bij huis, ook al is het maar tijdens de weekends, het speelt zeker mee. Bovendien zien steeds meer mensen in dat de tijd voorbij is waarin het van belang was om zo ver mogelijk op vakantie te gaan om de eigen status op te krikken.
Want zoeken mensen op verre bestemmingen uiteindelijk ook niet wat ze al bij al ook dicht bij huis kunnen vinden ? De zee en de zon en de zekerheid dat zelfs bij slecht weer de gezelligheid troef kan zijn aan de kust. Mensen beginnen weer beter te beseffen dat het belangrijk is om te genieten van het moment en om tevreden zijn met wat er is. Ook dat speelt in de kaart van de vastgoedaankopen aan de kust.
Eén en ander vertaalt zich ook in het feit dat de populariteit van Spaans vastgoed aan het dalen is. Het was op een gegeven moment zeer “bon ton” om een tweede verblijf aan de Spaanse costa te kiezen, maar op basis van de officiële statistieken van de Spaanse registratiekantoren zouden in de eerste negen maanden van 2019 slechts 2751 Belgen een Spaans appartement of villa gekocht. Dat is 10,7 procent minder dan in dezelfde periode van vorig jaar. Ook onder meer de Britten en de Duitsers zouden trouwens significant minder vastgoed in Spanje hebben gekocht dan in 2018.
Eén en ander kan natuurlijk ook te maken hebben met de internationale context van onzekerheid en met ontwikkelingen in Spanje zelf, maar het blijft wel een feit dat veel mensen nu toch ook sneller de afweging maken tussen de voordelen van een stek aan onze Belgische kust en de nadelen van een tweede verblijf in een land waar de zon altijd schijnt… en waar de kerstperiode toch veel minder gezelligheid uitstraalt dan aan de Belgische kust.