CNN bekroont Atomium tot ‘meest bizarre gebouw van Europa’

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
10 februari 2021

Atomium nummer 1 in top 11 van meest bizarre gebouwen in Europa

De redactie van de Amerikaanse nieuwszender CNN ging op zoek naar de elf meest vreemde constructies van Europa. Het Brussels Atomium, dat gebouwd werd naar aanleiding van de Expo in 1958, staat bovenaan dat lijstje en is volgens CNN het meest bizarre gebouw van Europa.

Atomium

11 bizarre gebouwen in Europa

CNN journaliste Jessica Benavides Canepa stelde voor de website van CNN een lijst op met de volgens haar meest bizarre gebouwen van Europa. Het Atomium voert deze lijst aan.

Op nummer twee plaatste de CNN journaliste een gebouw in de vorm van een bankbiljet (Kaunas, Litouwen), op nummer drie pronkt de Casa Milà van Goaudi (Barcelona, Spanje). Gebouwen die de lijst vervolledigen in dalende volgorde zijn: de Castel meur (Plogescant, Frankrijk), het Dali Museum (Figueres, Spanje), de Nationale Nederlanden-building (Praag, Tsjechië), Kinémax (Poitou-Charentes, Frankrijk), het Guggenheim Museum (Bilbao, Spanje), Krzywy Domek (Sopot, Polen), het Kunsthaus (Graz, Oostenrijk) en het Eden project (Cornwall, Verenigd Koninkrijk).

De geschiedenis van het Atomium

Het Atomium werd gebouwd naar aanleiding van de Expo in 1958. Het gebouw bevat negen bollen en is 92 meter hoog. Het concept kwam van AndrĂ© Waterkeyn, die een ode wou brengen aan de ijzermolecule. Het Atomium stelt Ă©Ă©n elementaire cel zuiver ijzer voor, dat in de jaren ’50 sterk in ontwikkeling was en een belangrijke rol speelde in de optimistische kijk op de ontwikkeling in die tijd. De bollen werden echter opgebouwd uit aluminium en niet uit staal, waarschijnlijk omdat aluminium toen beter bestand was tegen corrosie.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het Atomium niet langer dan 6 maanden zou blijven staan. Aan het eind van de wereldtentoonstelling werd echter besloten om het dan reeds erg populaire gebouw te laten staan. In 2004 en 2005 werd de constructie van kop tot teen gerenoveerd. Jaarlijks lokt het Atomium zo’n 600.000 toeristen naar Brussel. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u