Cohousing: drie woningen & één tuin

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
10 februari 2021

Cohousing, je tuin delen

Een eigen huis en tuin voor iedereen is niet mogelijk. Hoog tijd dat we starten met delen dus. De oplossing hiervoor is Cohousing. Maar hoe werkt cohousing juist? Een beurtrol om eten te maken in de gemeenschappelijke keuken, eten aan één lange tafel met je buren en samen de was opplooien? Je gaat in cohousing zo ver als je zelf wilArchitectenkantoor Collectief Noord deelt bijvoorbeeld een tuin met 3 gezinnen. 

cohousing

Cohousing: een gemeenschappelijke tuin

Stadsontwikkelingsbedrijf Vespa gaf Collectief Noord de opdracht om in Antwerpen-Noord, op een plaats waar voorheen een drukkerij stond, een collectieve woonvorm op te trekken die aangenaam wonen is voor gezinnen. Deze buurt was niet meteen de meest aantrekkelijke buurt voor jonge gezinnen, maar door zulke initiatieven probeert Antwerpen de sociale mix heterogener te maken. Collectief Noord bouwde op deze plaats drie gezinswoningen en een kantoor voor alle architecten van Collectief Noord. Wat er speciaal is aan deze collectieve woonvorm? De gemeenschappelijke binnentuin waar de architecten ’s middags gezellig een partijtje badminton kunnen spelen en de gezinnen samen picknicken.

Drie woningen, één gemeenschappelijke tuin

De drukkerij die op het terrein stond, werd volledig afgebroken. Enkel de voorgevel, die werd een grote poort naar de collectieve tuin. En vanuit deze gemeenschappelijke tuin zijn er toegangen naar het architectenbureau en de woningen. De oorspronkelijke bestemming van het terrein komt terug in de materialen van de drie woningen. De ruwe materialen, zoals de rode bakstenen, brede grijze voegen en de stoere look van het gebouw, passen perfect in het verhaal.

Open gemeenschappelijke ruimte: de tuin

Om te vermijden dat de bewoners zich een stuk tuin toe-eigenen, is de tuin enkel toegankelijk via de voordeur van de woning. De leefruimtes geven dus niet rechtstreeks uit op de tuin.

Toch nood aan privacy buiten? Dan kan je terecht op het privéterras op de bovenste verdieping

Dit artikel delen

Suggesties voor u