De 10 meest imposante gebouwen ter wereld

Geschreven door Logic-Immo.be
4 februari 2021

Meest imposante gebouwen ter wereld

Het is moeilijk om niet gefascineerd te zijn door grote gebouwen. De omvang van het bouwwerk, de versieringen, de creativiteit van de architect, … het spreekt tot de verbeelding. Het was dan ook geen gemakkelijke opdracht, maar het is ons gelukt; een lijstje van de 10 meest imposante bouwwerken ter wereld. Bewonder, duizel, geniet en laat je verrassen.

pyramide

Moskee van de Shah (Iran)

De Koningsmoskee is een moskee in de Iraanse stad Isfahan. De bouw van de moskee dateert van 1611 en gebeurde in opdracht van Sjah Abbas I de Grote. Het gebouw, dat werd gebouwd ter vervanging van de oude moskee, staat vooral bekend omwille van zijn indrukwekkende mozaïeken en geglazuurde tegels in 7 kleuren.

Sagrada Familia in Barcelona (Spanje)

Deze excentrieke kerk in Barcelona is het meesterwerk van het Catalaanse genie Antonio Gaudi. De architect zag het zo groots dat de kerk nog steeds niet afgewerkt is. Nochtans is de bouw ervan begonnen in 1882. De vermoedelijke opleveringsdatum is in 2026.

NovoMuseu in Curitiba (Brazilië)

Een andere architect die ook zijn stempel gedrukt heeft op de moderne architectuur is Oscar Niemeyer. Deze Braziliaanse architect ontwierp zijn eigen museum in Curitiba, het ‘Museu Oscar Niemeyer’ dat zijn deuren opende in 2002.

Het Winterpaleis in Sint-Petersburg (Rusland)

De stad Sint-Petersburg staat vol mooie gebouw. Maar het Winterpaleis spant er de kroon. Het pistachekleurige paleis werd gebouwd in de 18de eeuw en deed oorspronkelijk dienst als winterresidentie voor de Russische Tsaren. Momenteel maakt het deel uit van het Hermitage, een bekend museum.

Krak des Chevaliers (Syrië)

Dit indrukwekkende gebouw is een burcht in het huidige Syrië. De Krak is vermoedelijk 800 jaar oud en heeft al de typische kenmerken van een middeleeuws burcht: dikke buitenmuren en een klein dorpje binnenin. De Krak des Chevaliers speelde een voorname rol tijdens de Kruistochten.

Bibliotheek van Alexandrië (Egypte)

Ook hedendaagse bouwwerken kunnen tot de verbeelding spreken. Deze bibliotheek in de Egyptische stad Alexandrië is er daar één van. Het gebouw heeft de vorm van een enorme lichtschakelaar. Het gebouw, afgewerkt in 2002, roept de herinnering op van de oude bibliotheek.

Aya Sophia in Istanboel (Turkije)

De Aya Sophia of Hagia Sophia heeft een geschiedenis die teruggaat tot de 4de eeuw. Het gebouw dat oorspronkelijk dienst deed als Orthodoxe kerk, werd later een moskee en tegenwoordig een museum. Vandaar de 4 minaretten die naast het opvallende rode gebouw staan. Sinds 1935 is de Aya Sofia een museum.

Taj Mahal (India)

Een gebouw dat steeds terugkomt in dit soort lijstjes, is de Taj Mahal. Dit perfect symmetrische gebouw is een mausoleum gebouwd door keizer Shah Jahan als aandenken voor zijn tweede vrouw. De Taj Mahal in Agra is volledig opgebouwd uit witte marmer.

Het Potalapaleis in Lhasa (Tibet)

Dit prachtige gebouw is de voormalige winterverblijfplaats van de Dalai Lama. Het paleis is gebouwd op een rots die 130 meter boven de omgeving uitsteekt. Het gebouw zelf telt 13 verdiepingen en duizenden kamers.

Guggenheim Museum in Bilbao (Spanje)

Je bent er voor, of je bent er tegen. Feit is wel dat dit Guggenheim Museum in Bilbao een grote stempel heeft gedrukt op de moderne architectuur. Het gebouw is ontworpen door Frank Gehry, en werd opgeleverd in 1997.

Dit artikel delen

Suggesties voor u