De Belg is een familiemens

Geschreven door Logic-Immo.be
10 februari 2021

We gaan liefst dicht bij het ouderlijke huis wonen

Belgen zijn échte familiemensen, dat blijkt uit onderzoek van het ILIV naar het ‘thuisgevoel’. Wanneer kinderen het huis uit gaan, kiest de helft ervoor om dicht bij het ouderlijke huis of dicht bij andere familieleden te gaan wonen. Daarnaast bezoekt 43% van de Belgen zijn familie minstens één keer per week. Die familieband gaat bovendien verder dan een plichtmatig bezoekje, familie helpt en steunt waar nodig. We zetten de belangrijkste cijfers uit dit onderzoek op een rijtje!

Le belge a le sens de la famille

Belgen hechten waarde aan familie

De helft van de Belgen vindt familie héél belangrijk en 35% zegt familie ‘belangrijk’ te vinden. De twintigers die het nest verlaten hebben (63%), hechten het meeste belang aan familie. Van die twintigers ziet bovendien 59% zijn familie minstens één keer per week. Ook concluderen we dat vrouwen (57%) meer waarde hechten aan familie dan mannen (42%). Dit is logisch te verklaren mits vrouwen gezien worden als de zogenaamde bewakers van familiebanden.

Helft van de Belgen woont in de buurt van familie

Jongeren blijven steeds langer in het ouderlijke huis wonen. Het gevolg hiervan is dat ze ‘Hotel Mama’ moeilijk kunnen loslaten en ervoor kiezen om in de buurt te gaan wonen. Méér dan zes op tien Belgen woont dicht bij zijn ouders. Op die manier zien kinderen en ouders elkaar frequent. Ouders helpen bovendien de nestverlaters met heel wat praktische zaken, we spreken over ‘Motel mama’. In heel wat gevallen zien we onze familie meer dan onze vrienden. Het ‘familiebezoekje’ is met andere woorden een vast onderdeel van het sociale leven van de Belg.

Voordelen van dicht bij familie wonen

Dicht bij het ouderlijke huis wonen, het heeft zo zijn voordelen. De ouders helpen in 78% van de gevallen de combinatie werk-gezin te verlichten. Ze vangen bijvoorbeeld de kinderen op en doen inkopen wanneer jij daar geen tijd voor hebt.

Maar het zijn niet enkel de nestverlaters die liever in de buurt van het ouderlijke huis wonen. Ook de ouders houden kinderen graag in de buurt. Zo zijn ze bijvoorbeeld enthousiaster wanneer de kinderen een woning dichtbij kiezen en verzilveren dit enthousiasme vaak met financiële steun. De drijfveer hierachter? Ze kunnen de kleinkinderen vaker zien (wanneer hier sprake van is) en hebben kinderen in de buurt wanneer ze hulp nodig hebben op hun oude dag. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u