De betonstop uitgesteld

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
9 februari 2021

Wat betekent dat concreet?

Enige tijd geleden berichtten we nog over de versnippering van het Vlaamse landschap en hoe de betonstop daar paal en perk aan zou stellen. Intussen is evenwel duidelijk geworden dat die fameuze betonstop op de lange baan wordt geschoven. De goedkeuring is namelijk uitgesteld en zal er tijdens deze legislatuur van de Vlaamse regering niet meer komen. We overlopen de huidige stand van zaken.

Betonstop initiative

Wat is de betonstop?

In juli 2018 besliste de Vlaamse regering dat er tegen 2040 een zogenaamde ‚Äėbetonstop‚Äô moet komen. Dat betekent dat er niet meer in de open ruimte gebouwd zal mogen worden en dat we ons vanaf dan moeten beperken tot de ruimte die al ingenomen is.

Het idee van de betonstop kwam er om een dam op te werpen tegen de versnippering van het Vlaamse landschap. Nergens in Europa wordt er namelijk zoveel open ruimte per burger ingenomen. De betonstop moest een einde maken aan de typische lintbebouwing en aan de vele vrijstaande villa‚Äôs midden in de open ruimte.

De Vlaamse regering benadrukte evenwel dat de betonstop g√©√©n bouwstop zou zijn. Bouwen zal dus nog wel mogen, maar meer in de hoogte en op kleinere stukken grond.

Gemengde reacties

De aankondiging van de betonstop zorgde vooral bij bouwlustigen voor heel wat zenuwachtige reacties. Velen zagen hun droom van een riante vrijstaande woning al in rook opgaan. Dat verklaart gedeeltelijk waarom er vorig jaar maar liefst 32 procent meer bouwaanvragen werden afgeleverd dan het jaar voordien. Heel wat mensen wilden de betonstop namelijk voor zijn en hun bouwdroom realiseren nu het nog kan of voordat hun bouwgrond een deel van zijn waarde verliest.

W√©l een groot voorstander van de betonstop is de Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck, die al jaren pleit voor een manier van wonen die minder plaats inneemt. Nog een ander geluid was te horen bij Natuurpunt Vlaanderen, dat van mening is dat de betonstop een gemiste kans is en niet ver genoeg gaat.

De betonstop: uitgesteld, maar niet afgeblazen?

Intussen is evenwel duidelijk geworden dat de betonstop deze legislatuur niet meer goedgekeurd zal raken. Na een advies van de Raad van State met enkele juridische bezwaren blijft het namelijk wachten op een milieueffectenrapport (MER) voor twee decreten die gekoppeld zijn aan de betonstop. Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) wil vermijden dat er problemen opduiken en zet de hele zaak voorlopig on hold. Dat zorgt ervoor dat een goedkeuring voor de verkiezingen van 26 mei niet meer mogelijk is. Het betekent meteen ook dat de verdere afwikkeling van de betonstop een zaak voor de volgende Vlaamse regering wordt. Of de maatregel er dan ook komt in de vorm zoals hij vandaag voorligt, is lang niet zeker.

Bouwmeester Leo Van Broeck reageert teleurgesteld. ‚Äú2040 is eigenlijk al te laat‚ÄĚ, zo verklaart hij aan VRT NWS. ‚ÄúAls we verder blijven verdunnen, zullen we nog slechter openbaar vervoer hebben, nog meer files en nog meer mensen in kleine gehuchten die geen cr√®che of winkel in de buurt hebben.‚ÄĚ De oorzaak voor het uitstel schuilt volgens hem in de ‚Äėkafkaiaanse‚Äô structuur van ons land. Toch ziet hij ook een kans om alles sneller en beter aan te pakken: ‚ÄúDaarvoor is er wel dringend een mental shift nodig‚ÄĚ, zo stelt hij.

Ook de linkse oppositie is niet gediend van het uitstel. Zo sprak de sp.a over een ‚Äėbetonflop‚Äô en noemde Groen de regering over de ganse lijn gebuisd voor klimaat- en natuurbeleid.

Dit artikel delen

Suggesties voor u