De dakmoestuin: kweek je eigen groenten op je dak

Geschreven door Logic-Immo.be
10 februari 2021

Eerste dakmoestuin van Nederland

Wie geen ruimte heeft voor een eigen tuintje, die moet maar slim zijn. Dat moeten ze althans gedacht hebben in Rotterdam, waar het dak van het Schieblockgebouw werd omgetoverd tot een heuse moestuin. Deze dakmoestuin is de eerste in zijn soort in Nederland, en is bedoeld om lokale restaurants, en zelfs een winkel, te voorzien van groenten en fruit. Er komt ook een bijenkorf en een klein informatiecentrum met een educatief karakter.

originele dakbedekking

Meer inzicht krijgen in de werking van dakmoestuinen

De dakmoestuin in Rotterdam is sinds april 2012 in gebruik. Het gaat hier om een project onder toezicht van de Hogeschool Rotterdam en ‘dakboerin’ Annelies Kuipers, die het kantorencomplex Schieblock hebben uitgekozen om te experimenteren en inzicht te krijgen in de werking van dakmoestuinen. Samen stelden ze een kweekplan op.

Nieuwsgierig? Ook bezoekers kunnen de dakmoestuin bezoeken. Het experiment maakt namelijk deel uit van de Luchtsingel, een project van architectenbureau ZUS, dat dwars door het Schieblockgebouw loopt, waardoor ook de moestuin toegankelijk is.

Brooklyn Grange: de grootste dakmoestuin ter wereld

De uitvoerders van dit project zijn ‘Binder Daktuinen uit Poortugaal’ en ‘Optigroen Dak- en Gevelbegroeiing’ uit Amersfoort. Optigroen kwam eerder al in het nieuws als het bedrijf achter de eerste dakmoestuin ter wereld, de ‘Brooklyn Grange’ in New York.

De Amerikaanse grootstad New York is een voorloper op gebied van landbouw in de stad. De Brooklyn Grange is met bijna 4000 vierkante meter nog steeds de grootste ‘eetbare daktuin’ ter wereld. De gekweekte groenten en fruit van de Brooklyn Grange worden geleverd aan bedrijven en consumenten in de stad.

Nederland pionier in stadslandouw, Belgie blijft achter

Naast New York toont ook Nederland zich een ware pionier in stadslandbouw. Na het Schieblockgebouw werd ook in Amsterdam een moestuin aangelegd, met een oppervlakte van 3000 vierkante meter. Op het dak van het Zuidpark worden meer dan 50 soorten groenten, fruit en kruiden gekweekt. België blijft voorlopig achter.

Dit artikel delen

Suggesties voor u