De huizenmarkt in België in 2017: dit zijn de cijfers

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
4 februari 2017

Vastgoedprijzen toch weer aan het stijgen

Er lijkt nog altijd niet veel beweging te zijn op de Belgische huizenmarkt in 2017. Vorig jaar stegen de huizenprijzen met 2,6 procent, en na een klein dipje begin dit jaar zijn ook in het tweede kwartaal de prijzen weer aan het stijgen. Laten we het van naderbij bekijken. 

buur in België

De Belgische huizenmarkt volgens de Notarisbarometer

De Notarisbarometer is een weerslag van de voorlopige verkoopovereenkomsten die worden getekend bij notarissen. In de jongste editie staat te lezen dat de prijzen van woningen en appartementen in het tweede kwartaal opnieuw zijn gestegen. Een woonhuis in België bedraagt namelijk gemiddeld 239.251 euro, een stijging met 3 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Appartementen stegen dan weer in prijs met 1,9 procent, naar een gemiddelde van 218.599 euro. Hoewel er in het eerste kwartaal dus nog een daling werd genoteerd in de gemiddelde prijs van woonhuizen, lijkt die niet door te zetten.

Begin dit jaar werd er nog een recordaantal vastgoedtransacties geregistreerd, maar in het tweede kwartaal waren er in Vlaanderen minder transacties (-1,9%). In Brussel steeg dat aantal wel (+4,9%), terwijl het in Wallonië stabiel bleef.

De verwachtingen

Volgens notaris Bart van Opstal blijft de prijs van huizen vrij stabiel, omdat die meestal gekocht worden door gezinnen die een hypotheeklening moeten afsluiten. In appartementen zit er meer beweging. “De waarde van oudere appartementen neemt af. Nieuwbouw piekt. De grootste groep kopers zijn beleggers en oudere mensen die hun huis verkochten en verhuizen naar de stad,” vertelde Van Opstal aan Trends.

Volgens het ratingbureau Standard & Poor’s zal de prijs van woningen in België stijgen tot 4 procent in 2017 en 3,5 procent in 2018. De studiedienst van ING daarentegen verwacht in 2017 een nominale prijsstijging met 0,5 tot 1,5 procent, een rustig tempo dat volgens hen in 2018 zal worden volgehouden. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u