De ideale brievenbus

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
10 februari 2021

Wat is het ideale model voor jou en de postbode?

Heb je al eens brieven rondgebracht voor de jaarlijkse quiz of het spaghettifestijn van je vereniging? Dan kun je je wellicht voorstellen dat postbodes weleens vloeken op al die verschillende brievenbussen. Sommige zijn te klein, te hoog of te laag, of gewoonweg onvindbaar. Maar wat is nu juist de ideale brievenbus voor postbodes en andere bezorgers?

Ideale Brievenbus

Standaarden van bpost

Een goeie brievenbus is er een die je makkelijk en veilig kunt gebruiken. Bpost geeft alvast deze richtlijnen mee:

  • Je brievenbus bevindt zich aan de grens van de openbare weg. Plaats ze dus tegen de gevel, of als je een voortuin of oprit hebt, aan het trottoir. In een appartementsgebouw met minstens vier brievenbussen, mogen die zich ook in de hal bevinden.
  • Zorg dat de postbode altijd veilig bij je brievenbus kan, en geen risico loopt gebeten te worden door de hond!
  • Maak het huisnummer goed zichtbaar én leesbaar. Denk eraan dat de postbode ook ’s ochtends vroeg op pad is en dat het huisnummer ook in het donker leesbaar moet zijn.
  • De opening moet minstens 23 centimeter breed en exact 3 centimeter hoog zijn.
  • De bus zelf moet groot genoeg zijn om enveloppen van formaat C4 te ontvangen. Een diepte van minstens 35 centimeter is ideaal.
  • Zorg dat de opening zich op een hoogte van 70 tot 170 centimeter bevindt.

Als je rekening houdt met deze richtlijnen, is je brievenbus ‘conform’. Bij niet-conforme brievenbussen, krijg je van je postbode een kaartje in de brievenbus (jawel!) met de vraag om je bus alsnog te regulariseren.

De ideale brievenbus: tips

Maar dat is niet alles. Want ook een conforme brievenbus kan best onaangenaam zijn voor een postbode. Ontdek daarom onze extra tips voor een gebruiksvriendelijke brievenbus:

  • Kies voor een brievenbus met een klep die naar binnen opent.
  • Vermijd brievenbussen met een al te zware of stroeve klep. Ook te vermijden zijn kleppen met scherpe kantjes of kleppen die met een veer dichtklappen.
  • Vermeld de namen van de verschillende bewoners op je bus. Dat is niet verplicht, maar wel erg makkelijk voor de postbode. Zo is hij zeker dat hij aan het juiste adres is, want vooral goed van pas komt wanneer een pakje verkeerd geadresseerd is.
Dit artikel delen

Suggesties voor u