De Mobiscore

Geschreven door Logic-Immo.be
21 januari 2021

Hoe duurzaam is de ligging van jouw woning?

We schreven het al vaker: de ligging van je woning is een cruciale factor die niet alleen bepaalt hoe vlot je toegang hebt tot allerlei faciliteiten, maar die ook je ecologische voetafdruk mee beïnvloedt. Om een beeld te krijgen van hoe duurzaam jouw (toekomstige) woonplaats is, lanceerde de Vlaamse overheid zonet de Mobiscore. Een woordje uitleg.

Een Belgische bus onderweg

Wat is de Mobiscore precies?

Werk, ontspanning, inkopen: wie heel afgelegen woont, moet voor zowat alles een beroep doen op zijn wagen. Erg milieuvriendelijk is dat niet. Hoe duurzaam jouw woonplaats is, kun je voortaan makkelijk berekenen op de site mobiscore.omgeving.vlaanderen.be. Je vult gewoon het adres van jouw (toekomstige) woning in en krijgt meteen een score op tien. Hoe hoger de waarde, hoe beter belangrijke voorzieningen zoals scholen, winkels of bushaltes bereikbaar zijn met de fiets of te voet.

De Mobiscore kun je vergelijken met de EPC-waarde van een woning. Vandaag heeft elk huis in Vlaanderen al een score voor zijn energieprestaties, voortaan komt daar ook een waarderingscijfer voor de duurzaamheid van de ligging bij.

‘Sensibiliserend instrument’

De Mobiscore is van oorsprong een idee van voormalig minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V). Zij stelde het concept zo’n vier jaar geleden voor het eerst voor, maar de coalitiepartners Open VLD en N-VA deden het toen af als ‘regelneverij’, waarna het idee werd opgeborgen.

Eerder deze week werd de Mobiscore dan toch voorgesteld door het Vlaams Departement Omgeving en huidig minister van Omgeving en Natuur Koen Van den Heuvel (CD&V). Aan de Mobiscore zijn momenteel (nog) geen fiscale of andere gevolgen verbonden en de minister benadrukt dat dat zo blijft. De Vlaamse overheid noemt het louter een ‘sensibiliserend instrument’ dat mensen die een nieuwe woning willen kopen aanzet tot reflectie. “Met de Mobiscore kun je bewust kiezen voor een nieuwe woonplaats waar je zelden of nooit een auto nodig hebt”, zo klinkt het in De Morgen. Maar als het van de Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck afhangt, blijft het daar niét bij. Hij lanceerde namelijk het voorstel om mensen die mobiliteitsvriendelijk gaan wonen fiscaal te belonen.

Impact op de huizenprijzen?

In de immowereld leeft alvast de overtuiging dat de Mobiscore op termijn, net als de EPC-waarde, een invloed zal hebben op de vastgoedprijzen. Aanvankelijk werd er weinig belang gehecht aan de EPC-score van een woning, maar vandaag is het een cruciale factor die mee de waarde van een woning bepaalt. Voor de Mobiscore lijkt een gelijkaardige rol weggelegd.

Sowieso zijn de ligging en bereikbaarheid al een bepalende factor bij de keuze van een woning, zeker bij de jongere generatie. Al interpreteert niet iedereen ‘bereikbaarheid’ op dezelfde manier. Vaak zien mensen dat te eng en kijken ze bijvoorbeeld enkel naar het aantal parkeerplaatsen in de buurt.

Meteen al kritiek

Onmiddellijk na de lancering van de Mobiscore kwam er – onder meer op Twitter – kritiek op het concept. Sommigen zagen er een ‘zoveelste’ manoeuvre van de overheid in om plattelandsbewoners te stigmatiseren. Anderen vonden de Mobiscore dan weer te simplistisch en wezen erop dat er met heel wat factoren, zoals de staat van de fietspaden in de buurt, geen rekening wordt gehouden. Tal van burgemeesters wijzen er ook op dat zij al jaren tevergeefs pleiten voor beter openbaar vervoer.

De bevoegde minister, Koen Van den Heuvel, sust de gemoederen. “De Mobiscore is een hulpmiddel. Het is goed om op die manier te informeren en sensibiliseren. Maar het is geen absoluut cijfer en afhankelijk van factoren die van persoon tot persoon verschillen”, zo reageert hij bij de VRT. Volgens de minister moeten we met de Mobiscore dan ook ‘behoedzaam’ omspringen: “Het is en blijft één getal waarbij alle behoeften samenvallen, een algemeenheid die geen details weergeeft”, zo besluit hij.

Dit artikel delen

Suggesties voor u