De oplevering van mijn nieuwe woning

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
10 februari 2021

Column van Jessie

Na anderhalf jaar wachten is het eindelijk zo ver: we hebben bericht gekregen van de aannemer dat ons appartement binnenkort opgeleverd zal worden. Dat is intussen zo’n 3 maanden na de eerst afgesproken opleverdatum…

nouvelle maison

Ons geduld wordt op de proef gesteld

Na een jaar uitkijken naar de afgesproken opleverdatum, is onze teleurstelling groot als de aannemer ons meldt dat de voorlopige oplevering pas ‘ongeveer binnen een anderhalve maand’ zal plaatsvinden. De binnenmuren staan er en zijn bepleisterd, de elektriciteit en waterleidingen zijn aangesloten, de chape ligt er,… maar toch zijn er nog een aantal dingen die moeten gebeuren. Zo moet de tegelvloer nog gelegd worden in de keuken, woonkamer, gang, wc en badkamer en moet de keuken nog geplaatst worden. In anderhalve maand moet dat zeker lukken, hoewel er zich natuurlijk 12 appartement in ‘onze blok’ bevinden, die uiteraard tegelijkertijd opgeleverd moeten worden en dus ook nog afgewerkt moeten worden. Dan nog maar even wachten zeker?!

Anderhalve maand later krijgen we geen bericht van de aannemer over de opleveringsdatum of over de voortgang van de werken. Zelf bellen dan maar en weer teleurstelling: de oplevering zou nog anderhalve maand op zich laten wachten. De reden? Het koude vriesweer zorgt voor weerverlet mevrouw. Hoe, de verwarming werkt toch (een elektriciteitsrekening mocht ik wel al ontvangen)? Ja, maar er zijn toch een aantal bouwwerken die we niet binnen kunnen uitvoeren en waarvoor het niet mag vriezen. Weer anderhalve maand wachten dus.

De voorbereidende oplevering

Hoera! Drie maanden na de afgesproken opleveringsdatum krijgen we bericht van de aannemer dat de oplevering gepland wordt. Eerst wordt er echter een â€˜vooroplevering’ georganiseerd om de echte voorlopige oplevering vlotter te laten verlopen.

We overlopen samen met de aannemer alle ruimtes van het appartement. We beginnen in de woonkamer. Daar zit een roestvlek onder de radiator afkomstig van een vorige lek. Die moeten we er proberen afkrijgen met een speciale tegelreiniger, zo niet zal de tegel vervangen worden. Aan het einde van de rondleiding zijn er toch wat mankementjes: het beton van het terras werd niet goed afgewerkt, de buis van de verwarmingsketel zit los, het toilet moet nog aangesloten worden, er zit een gat in de bepleistering achter de radiator in de badkamer etc. De aannemer noteert alles grondig en belooft alles zo snel mogelijk in orde te brengen.

De voorlopige oplevering

Een week later staat de voorlopige oplevering ingepland en krijgen we de sleutels van ons appartement: eindelijk kunnen we in ons appartement wanneer wij dat willen. De meeste mankementen zijn intussen ook opgelost. Yes! Ik zit boordevol energie om te beginnen met poetsen, schilderen, inrichten en verhuizen!

Dit artikel delen

Suggesties voor u