De richtlijnen omtrent het plaatsen van rookmelders

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
20 januari 2021

De richtlijnen betreffende het plaatsen van rookmelders, verschillen van gewest tot gewest en van woning tot woning. In Vlaanderen zijn rookmelders al geruime tijd verplicht in nieuwbouwwoningen en woningen die gerenoveerd worden. Sinds 1 januari 2013 zijn optische rookmelders ook verplicht in huurwoningen. 

Rookmelders

Wat zijn optische rookmelders?

De optische rookmelder (of foto-elektrische melder) reageert op de verstrooiing van licht door rookdeeltjes in de sensorkamer. Daardoor gaat het alarm af. Dit type rookmelder bestaat uit een lichtbron, lenzen en reflectietechniek, wat de melder geschikt maakt voor zich langzaam ontwikkelende branden.

De optische rookmelder bestaat in 2 varianten,  de rookmelder met vervangbare batterij en niet-vervangbare batterij. Beide komen in aanmerking.

De optische rookmelder moet voldoen aan de norm NBN EN 14604 en idealiter uitgerust met een testknop. Al deze informatie vind je terug op de verpakking.

Waar moeten de rookmelders geplaatst worden?

Voor zelfstandige woningen zoals eengezinswoningen, appartementen en studio’s is het verplicht (minstens) 1 rookmelder te plaatsen per bouwlaag. Het is zeker niet verkeerd er meer te hangen, lees de richtlijnen hieronder.

Bij kamerwoningen hoort er een optische rookmelder in elke kamer, studentenkamer en gemeenschappelijke kookruimte op elke bouwlaag te hangen.

Reglementaire voorschriften over het plaatsen van rookmelders

Zoals net gelezen dient er, in Vlaanderen, bij alleenstaande woningen minstens 1 rookmelder per bouwlaag aanwezig te zijn en bij kamerwoningen in elke kamer en gemeenschappelijke kookruimte. Enkel tips voor het plaatsen van rookmelders:

  • Aanbevolen plaatsen om rookmelders te hangen zijn: hallen en traphallen en ook op de zolder en in de kelder. Maar zeker in slaapkamers en leefruimtes
  • Afgeraden plaatsen zijn ruimtes waar heel wat rook/stoomontwikkeling is zoals de badkamer, de keuken en garage.
  • Hang een rookmelder niet nabij een raam, ventilatieopening, mechanische  ventilatie of waar het veel warmer kan worden dan de rest van de ruimte (bv badkamer of keuken).
  • Zorg dat je er steeds bij kan voor onderhoud of om te testen. Het is aangeraden de rookmelder 1 keer per maand te testen.
  • Bevestig de rookmelder aan het plafond of aan de wand, afhankelijk van het type. Idealiter in het midden van het plafond.
  • Lees aandachtig de voorschriften op de verpakking.

Brandveiligheid is meer dan rookmelders hangen. Het is nooit weggegooid je extra te informeren omtrent brandveiligheid. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u