De subtiele restauratie van het Van Buuren-huis

Geschreven door Logic-Immo.be
27 januari 2021

De tuinen van het Van Buuren-huis hebben in 5 jaar tijd een zeer succesvolle facelift ondergaan. De tuin, die 40 jaar lang overwoekerd werd, is weer in zijn oorspronkelijke staat hersteld.

subtiele restauratie van de van buuren huis

De mythische tuinen van het Van Buuren huis

Alice Van Buuren was gefascineerd door tuinen. Rondom het huis strekt zich de waaiervormige “Jardin pittoresque”, die in 1929 werd ontworpen door de landschapsarchitect Jules Buyssens (1872-1958), met langs de straatkant een kleine rozentuin en, langs de kant van de boomgaard, een grote rozentuin (uit 1930). In 1969 bestelde ze bij René Pechère, een leerling van Buyssens, “Le Labyrinthe” en in 1970 het “Jardin des coeurs”.

De tuinen Van Buuren: op basis van een fotoarchief

Het is op basis van een archieffoto van de kleine rozentuin, dat de huidige conservatrice Isabelle Anspach, wiens bureau uitzicht heeft op deze rozentuin, in 2009 besliste de tuin in zijn vroegere eer te herstellen.

Een grondig historisch onderzoek

De renovatie van de tuinen werd voorafgegaan door een historische onderzoek, waarin honderden historische gegevens, zoals het persoonlijke archief van de landschapsarchitect (plannen, aantekeningen, foto’s van de werf), familiefoto’s, briefwisselingen van de werfleider met de architect, de aannemer, de leveranciers en interviews van toen, werden verzameld en geanalyseerd. Maar ook openbare registers, catalogi van kwekers en artikels van gespecialiseerde tijdschriften uit die tijd werden geraadpleegd.

De tuinen van Van Buuren

Het zijn de “Jardin pittoresque” en beide rozentuinen die gerestaureerd werden. De restauratie van dit erfgoed is spectaculair, want onzichtbaar. Het is door te luisteren naar Isabelle Anspach dat we begrijpen hoe de restauratie de tuin zijn discrete en precieze structuur met extreme zuiverheid heeft teruggegeven. We ontdekken er de nauwkeurigheid van het project van Buyssens. Boeiend!

Van Buuren
Dit artikel delen

Suggesties voor u