De tienjarige aansprakelijkheid onder de loep

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
2 februari 2021

De verantwoordelijkheid van de aannemer

Je laat een nieuwe woning bouwen en krijgt de sleutels overhandigd. Het resultaat lijkt in eerste instantie perfect, maar tijdens de jaren die volgen merk je soms toch verborgen gebreken op. Wie is verantwoordelijk? We focussen op de tienjarige aansprakelijkheid van aannemer en architect…

certificaat

Tienjarige aansprakelijkheid

Je laat een nieuwe woning bouwen. Het is logisch dat je vervolgens van je nieuwe woonst wil genieten zonder je zorgen te maken over eventuele gebreken. Daarom werd de tienjarige aansprakelijkheid in het leven geroepen. Maar wat betekent dit precies?

Elke vakman die bijdraagt aan de structuur van een nieuwe woning blijft hiervoor tien jaar aansprakelijk volgens de wet. Zoals de naam zelf zegt, blijf je als bouwheer gedurende tien jaar beschermd tegen alle bouwgebreken en dit vanaf het moment dat de bouw wordt opgeleverd.

De aannemer en de architect zijn dus verantwoordelijk voor ernstige gebreken (zichtbaar of niet) die de stabiliteit van het gebouw in gevaar brengen en die opduiken na de definitieve oplevering van de nieuwbouw.

De schade die ontstaat door slijtage of door een gebrek aan onderhoud valt onder de verantwoordelijkheid van de eigenaar.

Wat is een ernstig gebrek?

Alle bouwgebreken, zowel zichtbaar als onzichtbaar, die de stabiliteit, duurzaamheid, veiligheid of waterdichtheid in gevaar brengen, vallen onder de tienjarige aansprakelijkheid. Dit op voorwaarde dat de gebreken niet zichtbaar waren op het moment van de definitieve oplevering en dat ze voorheen niet gesignaleerd werden.

Om enkele voorbeelden te geven van ernstige gebreken: dit zijn barsten in de muren, grote vochtproblemen, verkeerde funderingen, gewapend beton dat afbrokkelt, vochtschade aan de muren of het dak, bakstenen die kapotvriezen, enz.

Procedure voor tienjarige aansprakelijkheid

Om beroep te doen op de tienjarige aansprakelijk aannemer ga je op dezelfde manier te werk dan bij klachten over producten of diensten. Je stuurt een aangetekende brief naar de aannemer waarin je de aard van het probleem beschrijft. Als je binnen de week geen antwoord ontvangt, heb je het recht om een aanmaning te sturen. Als de aannemer nog steeds niet reageert, neem je best contact op met een advocaat.

Dit artikel delen

Suggesties voor u