De vele mogelijkheden van een pergola

Geschreven door Logic-Immo.be
22 januari 2021

Laat je inspireren

Heb je een tuin? Dan wil je daar natuurlijk maximaal van genieten. Uiteraard kun je je gewoon op het gazon installeren, maar als je kiest voor een pergola, heb je des te meer mogelijkheden. Een woordje uitleg.

Pergola met uitzicht op een tuin

Wat is een pergola?

Een pergola kan tal van verschillende vormen aannemen, van klein tot groot en van eenvoudig tot een stuk complexer (en duurder). In principe gaat het om een veelal houten constructie – al zijn varianten in kunststof of aluminium evengoed mogelijk – die bestaat uit een aantal palen en dwarsbalken. Pergola’s zijn meestal losstaande constructies, al worden ze almaar vaker ook vast tegen een woning, een schuurtje of een ander gebouw gezet.

Een pergola bestaat in de regel uit vier essentiële onderdelen:

  • Staanders: de palen die de basis voor de constructie vormen
  • Liggers: de langste dwarsbalken die de staanders met elkaar verbinden
  • Schoren: balken die stevigheid bieden aan de constructie
  • Ruiters: korte balken die dwars op de ligger worden bevestigd

Waarom kiezen voor een pergola?

In een mooie tuin kan een pergola bijzonder fraai ogen, zeker als hij wordt uitgevoerd in kwaliteitshout. Bovendien kun je met een pergola je woning mooi in je tuin doen overlopen, een bepaald stuk in je tuin afbakenen of meer diepte creëren.

Maar het esthetische aspect is niet de enige reden waarom mensen zo’n constructie laten bouwen. Zo kun je onder een grote pergola bijvoorbeeld heerlijk beschut zitten. Schijnt de zon te fel? Dan kun je een schaduwdoek aan je pergola bevestigen. Op die manier wordt een aparte parasol overbodig.

Ten slotte is je pergola ideaal om klimplanten tegenaan te laten groeien. Denk maar aan druiven, blauweregen of klimrozen. Zo creëer je een heuse verticale tuin.

Pergola’s vs terrasoverkappingen en veranda’s

Een pergola heeft in principe geen gesloten dak. Daarin verschilt de constructie van een terrasoverkapping. Wil je beschut zijn tegen wind en regen, dan is een overkapping wellicht een betere keuze.

Een veranda gaat nog een stapje verder. Dat is een volledig afgesloten ruimte met grote (schuif)ramen die deel uitmaakt van je woning. In een veranda kun je dus het hele jaar door zitten om te genieten van het uitzicht op je tuin.

Maar wist je dat er ook een tussenvorm bestaat? De zogenaamde ‘veranda-pergola’ combineert de voordelen van beide types. Het gaat om een pergola die, meestal in de lengte, rechtstreeks aan een veranda gebouwd is. Zo krijg je één constructie met een open en een gesloten gedeelte.

Een andere mogelijkheid is een veranda met grote schuifdeuren die je volledig kunt openzetten, om zo een pergola te creëren.

Tot slot kun je een bestaande pergola ombouwen tot een veranda door die te voorzien van schuifdeuren.

Heb je een vergunning nodig?

Of je voor jouw pergola, terrasoverkapping of veranda een vergunning nodig hebt, hangt van een aantal factoren af. Ten eerste is stedenbouw een regionale bevoegdheid. Dat betekent dat de regels verschillen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. In Vlaanderen kunnen pergola’s, terrasoverkappingen en zelfs veranda’s onder bepaalde voorwaarden vrijgesteld zijn van een vergunning. In dat geval heb je enkel een meldingsplicht. Om na te gaan of jouw plannen voldoen aan de voorwaarden voor een vrijstelling, neem je het best contact op met jouw gemeente.

Dit artikel delen

Suggesties voor u