De Vlaamse Ardennen: van fietsregio naar woonregio?

Geschreven door Logic-Immo.be
11 februari 2021

De regio van de Vlaamse Ardennen, die één keer per jaar tijdens de rechtstreekse uitzending van de Ronde Van Vlaanderen, dé Vlaamse wielerklassieker bij uitstek,  een enorme promotie krijgt, wordt gekenmerkt door rust, prachtige weidse landschappen, het pittoreske karakter van een aantal dorpskernen en goede voorzieningen in de bekendste steden van de regio.  De vastgoedmarkt draait er behoorlijk vlot en een aantal promotoren bieden ook nieuwe projecten aan. Over de manier waarop de vastgoedmarkt zich in de Vlaamse Ardennen ontwikkelt, praatte Logic-Immo met  Frank Vanmeenen (Hyboma), Lesley De Ville (Agence De Ville) en Alexis De Groote (Matexi).

Eikenberg in de vlaamse ardennen

Groen en heuvelachtig

De groene, heuvelachtige Vlaamse Ardennen in het zuiden van de provincie Oost-Vlaanderen  lopen van het arrondissement Oudenaarde tot Zottegem, Geraardsbergen en het Henegouwse Pays des Collines. Zeventien Vlaamse steden en gemeenten maken er deel van uit, maar ook deelgemeenten met tot de verbeelding sprekende namen zoals Schorisse, Maarkedal, Goeferdinge en Smeerebbe-Vloerzegem. Omdat meer dan de helft van de oppervlakte van de regio in landbouwgebruik is, is het nog altijd één van de dunst bevolkte regio’s van Vlaanderen. Dat betekent dat er groen is en dat in de kleine dorpjes die met landweggetjes zijn verbonden, ook veel rust heerst. “We merken toch dat het landelijke karakter één van de aspecten is waar nogal wat jonge mensen zich door aangetrokken voelen”, zegt Lesley De Ville. “De drempel die er vroeger soms was om zich in de regio te vestigen, omdat het toch wat tijd vergt om van hieruit naar steden als KortrijkAntwerpenGent en Brussel te gaan, is nu minder hoog. Het landelijke karakter en de panoramische uitzichten wegen kennelijk wel op tegen wat in mijn ogen een vooroordeel is over een de moeilijke ontsluiting van het gebied. Al bij al is Vlaanderen natuurlijk ook niet zo uitgestrekt.” Wat uiteraard ook zou kunnen meespelen is dat mensen steeds vaker van thuis uit kunnen werken. En dan is het net prettig dat dit in het prachtige kader van de Vlaamse Ardennen kan.

Budgetvriendelijk

“Vanzelfsprekend mogen we ook niet vergeten”, geeft Lesley De Ville nog aan , “dat wonen hier betaalbaarder blijft dan met name in de regio rond Gent. Op die manier ontstaat toch ook een toenemende vraag. Net zoals ten noorden van Gent meer mensen op zoek gaan naar een woning in het Meetjesland, komen ze in het zuiden vaker terecht in de Vlaamse Ardennen. Ik organiseer kijkdagen voor de panden die ik verkoop en daar komen gemiddeld toch een twintigtal kandidaten op af. In 90% van de gevallen raakt een pand tijdens zo’n kijkdag ook meteen verkocht.  Dat illustreert volgens mij dat er toenemende belangstelling is voor vastgoed in de Vlaamse Ardennen.” Frank Vanmeenen spreekt van zijn kant niet zozeer van een toenemende belangstelling, maar van een stabiele markt. “ Wanneer we naar de rotatiesnelheid kijken waaraan onze woningen en bouwprojecten in de Vlaamse Ardennen verkocht worden, dan kunnen we niet spreken van een toegenomen vraag. Die is eerder stabiel. Wat we anderzijds wel merken is dat de prijzen in deze regio onder druk staan. Volgens ons zelfs iets meer dan in andere delen van Oost-Vlaanderen. We kunnen immers wel stellen dat de verkoop van iets duurdere woningen in de Vlaamse Ardennen moeilijker is geworden. Vooraf een goede visie ontwikkelen over het all-in prijskaartje en het type woning dat wordt gecreëerd, is de aangewezen manier om hier succesvol te zijn.” Wellicht verwoordt Frank Vanmeenen daarmee een trend die de jongste tijd steeds duidelijker naar voor komt: kandidaat-kopers zijn zo goed geïnformeerd dat een correcte prijszetting tegenwoordig onontbeerlijk is. Verkopers die er nog altijd vanuit gaan dat ze “altijd wel iemand zullen vinden die een prijs willen betalen die in feite hoger ligt dan de werkelijke waarde”, kunnen heel lang met hun vastgoed blijven zitten.

Een paradijs voor fietsers

Een niet te onderschatten aspect dat ook meespeelt in de belangstelling voor wonen in de regio is zeker de enorme aantrekkingskracht die de regio, onder meer omwille van de Ronde van Vlaanderen, uitoefent op fietsers. Rik Vanwalleghem, de directeur van het Centrum Ronde Van Vlaanderen in Oudenaarde, verklaarde daar in een recent interview met het blad Oudenaarde Actief het volgende over:  “Tot niet zolang geleden was de Vlaamse Ardennen, een regio die voor zichzelf promotie maakte met de kernwoorden “heuvelachtig, rustig en groen”. Maar in de wereld zijn er misschien honderd regio’s met dezelfde wezenskenmerken. Dat zegt dus niet zoveel. Maar sinds een aantal jaar  zijn “bier, fiets, en erfgoed” de kernwoorden geworden in de promotie van de regio. En dat trekt honderden wielertoeristen aan. Het kan niet anders of een aantal van die fietsers die elk weekend de landwegen doorkruisen, voelen zich ook aangetrokken tot het aangeboden vastgoed.

Verkoop- en bouwformule

“De Vlaamse Ardennen zijn een diverse regio”, zegt Frank Vanmeenen nog, “maar bij Hyboma merken we alvast niet dat één gemeente of stad er zou boven uitspringen.  Het is ook niet zo dat iedereen op zoek gaat naar een woonst in de landelijke dorpen. Er is even veel belangstelling voor een woonst in drukker bevolkte centra zoals Zottegem, Brakel en Geraardsbergen.”  Hyboma blijft er ondertussen van uit gaan dat mensen nog steeds een woning willen die zoveel als mogelijk aan al hun woonwensen voldoet, net zo goed in de Vlaamse Ardennen als elders. “In tegenstelling tot de meeste van onze collega’s kiezen we ervoor om ook in de toekomst het ‘bouwen à la carte’ te blijven promoten”, geeft Frank Vanmeenen aan.  “Daarnaast werken we verder aan de uitbreiding van onze vooraf ontwikkelde projectwoningen voor die gezinnen die vlugger naar hun nieuwe woning willen verhuizen.  Hyboma beschikt over de unieke verkoop- en bouwformule. Zes op de tien gezinnen die een woning verkopen om te verhuizen naar een nieuwbouw gebruiken de middelen uit de verkoop van de bestaande woning om de nieuwe woning te kunnen financieren. Onze verkoop- en bouwformule zorgt ervoor dat een klant nu zonder voorafgaandelijke kosten een nieuwbouwwoning kan reserveren, om pas daarna de eigen woning te verkopen. We zorgen er daarbij voor dat het gezin in de bestaande woning kan blijven wonen tot aan de verhuis naar de nieuwe thuis.”

Levensbestendig wonen

Ook Matexi speelt in op de toegenomen belangstelling voor wonen in de Vlaamse Ardennen, onder meer met een specifiek buurtproject achter het Sint-Elisabethziekenhuis in Zottegem. Het gaat om een project met een veertigtal woningen met drie tot vier slaapkamers en een dertigtal appartementen. “We benadrukken bij de promotie dat een woning meer is dan vier muren en een dak”, legt Alexis De Groote uit.  “Wij zijn er immers van overtuigd dat ook het buurtaspect in de toekomst een enorm belangrijke rol zal spelen bij de woonstkeuze.  Dat is onze manier om naar duurzaamheid te kijken: we ontwikkelen omgevingen met alle nodige voorzieningen om het leven van de bewoners praktisch en aangenaam te maken.” Het project dat Matexi in Zottegem heeft ontwikkeld past helemaal in die filosofie. “Wij vertrekken altijd vanuit een totaalconcept, waarbij we comfortabele en energiezuinige woningen op basis van doordacht en uitgebreid onderzoek inpassen in de omgeving”, geeft Alexis De Groote aan. “Het project in Zottegem bevindt zich op wandelafstand van het station, van de sporthal en van verschillende scholen. Wij vinden dat de troeven van Zottegem, als stad aan de voet van de glooiende Vlaamse Ardennen en met een druk winkel- en dienstencentrum, tot nu toe wat onderbelicht zijn gebleven.  Alles is er aanwezig en het is de ideale uitvalsbasis voor heerlijke wandel- en fietstochten in de Vlaamse Ardennen.  Kenmerkend in ons project is ook dat we gekozen hebben voor zogenaamde levensbestendige appartementen met brede deuren en zonder drempels.” Alexis De Groote kan dan ook tevreden vaststellen dat de woningen en appartementen van het project in Zottegem vlot van de hand gaan. De locatie aan de voet van de Vlaamse Ardennen, ziet hij als een complementaire troef van een filosofie die vooral draait rond het in de kijker zetten van de buurt. Ook rond wonen zijn er veel veranderingen aan de gang. Onze gesprekspartners zijn het er immers over eens dat ook de vastgoedsector volop aan het veranderen is. Dat de Belg nog altijd een baksteen in de maag heeft, is geen reden waarom hij bouwen en wonen ook niet steeds meer zou bekijken door een bril die rekening houdt met alle maatschappelijke veranderingen.   “In de toekomst verwachten we een verdere evolutie naar kleinere bouwloten en woningen”, zegt Frank Vanmeenen. “Enerzijds om budgettaire redenen, maar ook omdat men vandaag een woning

Dit artikel delen

Suggesties voor u