De voordelen en nadelen van kurk

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
19 januari 2021

Kurk is warm, isolerend en duurzaam

We kennen kurk vooral van de kurken wijnstoppen en populaire kurken prikborden. Maar kurk is veel meer dan dat. Wist je dat kurk een zeer veelzijdig materiaal is dat steeds meer terrein aan het winnen is in huizen? Ontwerpers kiezen vaker en vaker voor kurk als toonaangevend bouw- en interieurmateriaal. Maar waarom?

Hoop van kurk

Ten eerste is kurk is een 100% groen product en prima toepasbaar in elk interieur. De isolerende en geluiddempende eigenschappen maken van kurk een prima materiaal voor vloerbedekking, de kurkvloer. Maar kurk heeft nog heel wat voordelen.

De voordelen van kurk

Kurk is waterdicht en brandwerend, wat het toepasbaar maakt in elke kamer. Deze eigenschappen maken het zelfs mogelijk om in de badkamer een kurkvloer of kurkwand te plaatsen. Daarnaast staat kurk bekend om zijn veerkracht bij druk. Dat wil zeggen dat kurk moeiteloos zware objecten kan verdragen en dankzij zijn groot elastisch vermogen nadien gewoon terug zijn oorspronkelijke vorm aanneemt. Bovendien is kurk antistatisch, wat het rondvliegend stof aanzienlijk vermindert. Dit is een groot voordeel voor mensen met stofallergieĂ«n en astma.

Kurk is hernieuwbaar en duurzaam

Kurk is een volledig natuurlijk product. Voor de ontginning van kurk moeten geen bomen neergehaald worden. Integendeel, kurk is een aangeboren hernieuwbaar product, wat het een uiterst milieuvriendelijk product maakt. De schors van de kurkeik wordt geoogst zonder de boom te beschadigen of vernielen. Bovendien zet een kurkboom waarvan kurk geoogst is vijf keer meer CO2 om in O2 dan een boom die niet geoogst wordt.

De nadelen van kurk

Helaas heeft kurk ook wat nadelen.

  • Na verloop van tijd  kan een kurkvloer mogelijk verkleuren door Uv-straling.
  • Zware voorwerpen kunnen blijvende schade veroorzaken. Zo blijven de afdrukken van tafelpoten na lange tijd zichtbaar.
  • Op druk belopen plaatsen ontstaan zichtbare en blijvende gebruikssporen.
  • De beschermende laklaag van de vloer moet regelmatig vernieuwd worden.
  • Kurk is redelijk duur. Er bestaan wel goedkopere varianten, maar deze zijn meestal van mindere kwaliteit.
Dit artikel delen

Suggesties voor u