De voordelen van de meeneembaarheid van de registratierechten

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
4 februari 2021

Meeneembaarheid van de registratierechten in Vlaanderen

Registratierechten zijn een verplichte belasting die opgelegd worden door de staat bij de registratie van een notariële akte. De registratierechten zijn verschillend van regio tot regio en worden berekend volgens de verkoopprijs van een vastgoedpand. Sinds enkele jaren bestaat er in Vlaanderen echter een wet die de meeneembaarheid van de registratierechten toestaat. De voordelen die deze wet met zich meebrengt gelden dan ook alleen in Vlaanderen. 

officieel documenten

Hoeveel je voor registratierechten betaalt

Registratierechten worden geïnd wanneer een akte of een uittreksel aan een register toegevoegd wordt. Als je dus vastgoed koopt (een huis, appartement, bouwgrond, garage, etc.), een hypothecaire lening vastlegt, onroerend of roerend goed doneert, etc., dient een akte opgesteld te worden en moet je registratierechten betalen.

In Brussel en Wallonië bedragen de registratierechten 12,5% van de aankoopprijs; in Vlaanderen is dat 10% van de aankoopprijs. In sommige gevallen kan dit percentage verlaagd worden, meer bepaald als het gaat om een ‘bescheiden’ woning.

De meeneembaarheid van de registratierechten in Vlaanderen

Als het gaat om de registratierechten, hebben inwoners van Vlaanderen echter een groot voordeel ten opzichte van de inwoners van Brussel en Wallonië. Om de vastgoedtransacties in Vlaanderen te bevorderen, kan men er namelijk beroep doen op de meeneembaarheid van de registratierechten. Iemand die in Vlaanderen een woning koopt vooraleer de oude woning verkocht is, kan de reeds betaalde registratierechten voor de oude woning aftrekken van de registratierechten die nog betaald moeten worden voor de nieuwe woning, met een maximum aftrek van 12.500 euro. 

Wat met de meeneembaarheid van de registratierechten in Wallonië?

Is de meeneembaarheid van de registratierechten discriminerend voor de Walen en de Brusselaars, aangezien het enkel op Vlaanderen van toepassing is? Deze vraag werd in 2005 overgeheveld aan de Europese Commissie en deze had in 2011 een antwoord klaar: voor de Europese Commissie is de meeneembaarheid van de registratierechten niet discriminerend omdat elke Belg (Franstalig of Nederlandstalig) het recht heeft om zich in Vlaanderen te vestigen. De meeneembaarheid van de registratierechten is een plaatsgebonden belastingvoordeel.

In Wallonië werd wel een gelijkaardig voorstel beloofd door Michel Daerden, Waalse minister van financiën. Vandaag lijkt de meeneembaarheid van de registratierechten echter geen prioriteit meer in Wallonië.

Dit artikel delen

Suggesties voor u