De voordelen van een rieten dakbedekking

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
20 januari 2021

Rieten daken, charme troef

Een hoeve met een rieten dak straalt één en al authenticiteit en charme uit. Oorspronkelijk was het de goedkoopste dakoplossing, tegenwoordig is het een exclusieve afwerking. 

dakbedekking

Een rieten dak: kiezen voor kwaliteit

Een rieten dak is meer dan een hoop riet op een huis. Kies je voor een rieten dak, dan zijn er een hele reeks kwaliteitseisen waaraan het riet moet voldoen, zo wordt er geen éénjarig riet gebruikt. Maar er zijn nog meer vereisten waaraan het riet moet beantwoorden:

  • Het riet moet goed droog zijn en mag niet door vocht aangetast geweest zijn.
  • Het riet moet een diameter van 5 tot 8 mm hebben.
  • Voor een kwalitatief dak moet je goed gesorteerd en kwalitatief riet kiezen.

Een rieten dak kan gemakkelijk 25 tot 40 jaar meegaan, mits een goed en regelmatig onderhoud. Maar ook de hellingsgraad en de lengte van het rieten dak spelen hierin een belangrijke rol. Het dak moet een minimale helling hebben van 30 graden en een maximum lengte van ongeveer 2,5 meter. Hoe steiler het dak, hoe langer het meegaat. Laat je rieten dak ook tijdig ontmossen, zo gaat het veel langer mee.

Tip: om te voorkomen dat vogels het riet langs de nok lostrekken, doe je er goed aan om een strook fijnmazig kopergaas over het riet te spannen.

Bijzondere eigenschappen van een rieten dak

Riet oogt niet enkel charmant, het is ook een uitstekende isolator. Zo zorgt het voor een warme woning tijdens wintermaanden en een frisse woning in de zomer.

De kosten voor een brandverzekering lopen echter wel hoger op dan bij een traditioneel pannendak.

Door steenwollen platen aan te brengen aan de binnenzijde van het rieten dak, kan je het van binnenuit wel al beschermen tegen brand. Het is zeker ook een goed idee het dak te voorzien van bliksemafleiders en een brandpreventie-installatie die het dak vochtig houdt bij brand.

Rietdekken, een beroep apart

Voor een rieten dak moet je beroep doen op een gespecialiseerde rietdekker. Enkel hij kan een traditioneel ‘open dak’ bouwen volgens de traditionele bouwmethode of een nieuwer ‘gesloten dak’ plaatsen, waarbij het riet op platen wordt bevestigd. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u