De voordelen van een vastgoed makelaar

Geschreven door Logic-Immo.be
4 maart 2021

Waarom beroep doen op een vastgoed makelaar? Netwerk en transparantie

Het is wat kort door de bocht dat wanneer u zelf uw eigendom probeert te verkopen, u heel wat uitspaart aan commissie voor een professionele tussenpartij. Het inschakelen van een vastgoed makelaar heeft  heel wat voordelen. Zo beschikt deze over een groot netwerk en kan hij als neutrale partij betere inschattingen maken in de verkoop van de eigendom, zoals bijvoorbeeld bij prijsonderhandelingen. De voordelen van een vastgoed makelaar, het vervolg.

vastgoed makelaar

De meerwaarde van een vastgoed makelaar


Bij een transactie komen zoveel elementen kijken die best door professionelen worden afgehandeld. Als deze elementen door een eenmalige verkoper wordt behandeld, riskeert deze op het einde van de rit al gauw het omgekeerde te hebben bereikt dan wat hij oorspronkelijk op het oog had: een lucratieve verkoopsovereenkomst.

Dikwijls wordt er bij de berekeningen geen rekening gehouden met bijvoorbeeld het feit dat de vastgoedmakelaar de bezoeken aan het te verkopen huis voor zijn rekening neemt.

Daarnaast heeft een eenmalige verkoper heel die administratieve rompslomp niet en gaat de verkoop ook veel sneller. Het netwerk van een professioneel vastgoed makelaar is dan ook veel groter dan dat je als particulier kunt bereiken.
 

Voordelen vastgoed makelaar: Hele markt bereikbaar

Wie zijn woning wenst te verkopen, mist bovendien dikwijls de passieve zoekers. Dat zijn de mensen die niet elke dag op internet zoeken of permanent aan het rondkijken zijn. Deze passieve zoekers bereik je hoofdzakelijk via de gedrukte media.

Via Logic-Immo bijvoorbeeld kan een publicatie heel flexibel verspreid worden. Mensen bladeren er in en als ze plots een pand zien dat beantwoordt aan de voorstelling die ze voor ogen hebben, dan zijn dat de beste potentiële kopers. Bij een professionele vastgoed makelaar bereik je dus de volledige markt.
 

Prijs onderhandelen: vakwerk

Komen we tot het prijselement. Niet iedere particulier is even beslagen in de prijsonderhandeling… Wanneer je als eigenaar aan tafel zit met een mogelijke koper en je krijgt een bod, dan moèt je een antwoord geven. Als je neen zegt, bestaat het risico dat de potentiële koper afhaakt. Dat is iets wat een professionele makelaar kan vermijden. Hij kan er meer uithalen dan dat een privéverkoper dat kan. Wat uiteindelijk toch een van de belangrijkste voordelen van een vastgoed makelaar is.

Sentimentele band met de eigen bakstenen

Tot slot: zeggen eigenaars die het allemaal zelf willen beredderen, vaak te veel of te weinig. Ze zijn sentimenteel met een pand verbonden, komen al gauw ‘pusherig’ over naar een koper toe, met het gevolg dat deze bij het minste afhaakt. Als vastgoed makelaar heb je ook informatieplicht naar de klanten toe.

Er dient m.a.w. een vertrouwensband te bestaan tussen de eigenaar en de vastgoed makelaar. De eigenaar vertrouwt z’n makelaar nu eenmaal iets toe waar hij of zij misschien z’n hele leven voor gespaard heeft en dat hij of zij dan ook ergens als een levenswerk beschouwt. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u