Deze nieuwe woonvormen zijn klaar voor de toekomst

Geschreven door Logic-Immo.be
22 januari 2021

Wonen in groep, zorgwonen en huurkopen

Hoewel we nu nog vooral gewend zijn aan woonvormen waarbij de meeste huizen netjes naast elkaar staan in een straat en elk gezin in z’n eigen huis woont, zal dat in de toekomst niet meer per se het geval zijn.

paar zitten in een woonkamer met hun kinderen

Zowel op economisch, als ecologisch en sociaal vlak zijn er namelijk een aantal redenen om dat niet meer te doen. Zo raakt ons land steeds meer volgebouwd en is het niet meer zo vanzelfsprekend dat iedereen een eigen huis kan kopen. Verder verandert de gezinssamenstelling en is een standaardgezin met twee ouders en twee kinderen niet langer de norm. Tot slot speelt ook de milieukwestie een rol en worden we ons er almaar bewuster van dat onze huidige woonvormen best belastend kunnen zijn voor het milieu. Tijd om dus eens te kijken naar nieuwe woonvormen die een alternatief kunnen bieden.

Samen is leuker dan alleen

Een eerste woonvorm die tegemoetkomt aan de vraagstukken waarmee we in de toekomst te maken krijgen, is wonen in groep. Daarbij zijn er verschillende manieren van samenwonen mogelijk. Zo kun je aan cohousing of co-wonen doen, waarbij ieder z’n eigen huis heeft met slaapkamer, woonkamer, badkamer …, maar waarbij je ook een aantal ruimtes met elkaar deelt. Bij cohousing zijn dat leefruimtes zoals een gemeenschappelijke keuken, bij co-wonen zijn dat eerder algemenere ruimtes zoals een wasplaats of de tuin.

Een iets intensievere vorm van wonen in groep is groepswonen of woningdelen. Daarbij deel je de volledige woning met huisgenoten, op je slaapkamer en eventueel een kleine woonkamer na. Een variatie op deze woonvorm is hospitawonen, waarbij studenten inwonen bij een – meestal – iets oudere persoon. Een gemeenschapshuis ten slotte is ook een vorm van groepswonen, maar dan eerder op tijdelijke basis. Deze woonvorm wordt ook flexibel wonen genoemd en kan bijvoorbeeld interessant zijn voor mensen die een semester in het buitenland gaan studeren of werken.

Zorgwonen tegen de vergrijzing

Zorgwonen is een woonvorm die vooral inspeelt op de vergrijzing. Mensen worden almaar ouder en hebben nood aan aangepaste woningen. Gelukkig zijn er tal van nieuwe woonvormen die daar een mouw aan passen. Kangoeroewonen, waarbij de oudere(n) inwonen bij een jong gezin en beiden een aparte voordeur hebben, is daarvan waarschijnlijk de bekendste vorm.

Voorts heb je nog duowonen of duplexwonen, waarbij de oudere(n) ook inwoont bij een jong gezin, maar niet per se een aparte voordeur heeft. Deze woonvorm komt vaak voor wanneer het huis waar de oudere in woont te groot wordt en (een van de) kinderen er met zijn of haar gezin bij in trekt.

Huurder en eigenaar in één

De twee laatste alternatieve woonvormen tackelen voornamelijk het economische probleem. Een huis kopen, is namelijk niet voor iedereen altijd even vanzelfsprekend en daar bieden zowel Community Land Trusts (CLT) als hamsterhuren een antwoord op.

CLT is vooral bedoeld voor mensen met een laag inkomen die normaal veelal in sociale huurwoningen terechtkomen. Bij deze woonvorm koopt een organisatie bouwgronden op, bouwt er huizen op en geeft mensen met een laag inkomen vervolgens de mogelijkheid om dat huis te kopen. Het huis is daarbij van hen en de bouwgrond van de organisatie. Op die manier kunnen de kosten gedrukt worden én kunnen deze mensen toch een eigendom verwerven.

Hamsterhuren is dan weer eerder gericht op jonge gezinnen die nog niet meteen de middelen hebben om een huis te kopen. Daarbij wordt aan het begin van het huurcontract ook een aankoopprijs afgesproken. Wanneer het gezin na tien jaar beslist dat ze het huis willen kopen, betalen ze de afgesproken aankoopprijs min de al betaalde huur.

Dit artikel delen

Suggesties voor u