Dicht bij het station wonen

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
11 februari 2021

Geluidsoverlast vs. bereikbaarheid: het verdict

Er zijn verschillende redenen om in de buurt van een spoorwegstation te gaan wonen. Bereikbaarheid staat natuurlijk met stip op één. Maar er zijn ook redenen om de stationsbuurten te mijden …

Train station van gent

Een kleine geschiedenis van stationsbuurten

In de negentiende eeuw was België een pionier in de transportwereld, meer bepaald die van trams en spoorwegen. Tijdens de snelle industrialisatie van ons kleine landje werd er in zowat elke stad of gemeente een spoorwegstation aangelegd, doorgaans omringd door een volledig nieuwe stadsbuurt. Die stationsbuurten waren dan wel aangelegd volgens de modernste principes – met kaarsrechte boulevards tussen het grote stationsplein en de binnenstad – ze hadden niet altijd de beste reputatie. Vaak was de stationsbuurt meteen ook de uitgaansbuurt met veel cafés, hotelletjes en minder koosjere etablissementen.

Toegangspoort

Dat is nu wel anders. Het belang van de stations in onze steden neemt alleen maar toe, naar het voorbeeld van andere landen zoals Japan, waar de stations voorzien worden van enorme winkelcentra, kantoren, restaurants, … Neem nu Gent-Sint-Pieters, waar de afgelopen jaren een nieuwe ‘bus-hub’ werd aangelegd onder een groot nieuw kantoorgebouw van de Vlaamse overheid. Handig voor scholieren die van de trein overstappen op de bus, maar ook ideaal voor de ambtenaren, die niet langer met de auto in de file staan. Het stationsgebouw wordt zelf ook onder handen genomen. Bij de oplevering zal het station Gent-Sint-Pieters een belangrijk knooppunt zijn voor duurzaam openbaar vervoer in Gent. En dat maakt van de stationsbuurt uiteraard een slimme plek om neer te strijken!

Wat met de geluidsoverlast in de buurt van stations

Maar wat met de geluidsoverlast? Ondervind je in stationsbuurten geen hinder van de treinen? Dat hangt er sterk van af. Op sommige locaties ondervind je inderdaad veel en grote hinder van het spoor. Gelukkig worden er almaar vaker geluidsmuren of bermen opgeworpen om woonwijken af te schermen van het geluid van voorbijrijdende goederentreinen.

Dit artikel delen

Suggesties voor u