Dieselwagens 10 maal zo vervuilend als vrachtwagens

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
11 februari 2021

Uitlaatgassen vormen oorzaak voor vroegtijdige overlijdens

Hedendaagse¬†dieselwagens¬†zijn veel vervuilender dan vrachtwagens en bussen. Dat blijkt uit een¬†nieuwe Europese studie¬†van het onafhankelijke onderzoeksinstituut ‚ÄėInternational Council on Clean Transportation‚Äô (ICCT). Bij de verbrandingsprocessen van dieselwagens komt het giftige¬†stikstofmonoxide¬†(NOx) vrij, een stof die in 2013 verantwoordelijk was voor¬†2.320 vroegtijdige overlijdens¬†in Belgi√ę. Bovendien doet luchtvervuiling natuurlijk ook afbreuk aan de¬†woonkwaliteit.

Dieselwagens

Realistische rijomstandigheden

Ondanks de vele schandalen met sjoemelsoftware blijven dieselwagens razend populair. Met de ontluisterende resultaten van haar studie in de hand, wil het ICCT voor een mentaliteitswijziging bij de automobilisten zorgen. Het rapport toont namelijk aan dat auto‚Äôs per liter brandstof tot tien keer meer NOx produceren dan bussen en vrachtwagen. Zelfs dieselwagens die voldoen aan de zogenaamd strenge ‚ÄėEuro 6‚Äô-norm stoten op de weg tot zes keer meer NOx uit dan tijdens de labotests.

Voor haar studie onderzocht het ICCT voertuigen in realistische rijomstandigheden op de Duitse en Finse wegen. De geteste vrachtwagens en bussen stootten gemiddeld zo‚Äôn 210 mg NOx per gereden kilometer uit. Dat is nauwelijks de helft van de 500 mg die dieselwagens uitstootten. Omdat bussen en vrachtwagens door hun grote motoren per kilometer meer diesel verbranden dan wagens, ligt de uitstoot NOx per liter brandstof bij dieselwagens nog des te hoger.

Oproep tot strengere tests voor dieselwagens

In tegenstelling tot bussen en vrachtwagens worden gewone wagens vandaag standaard nog altijd niet op de weg, maar in labo‚Äôs getest. Vanaf september 2017 komt er, in de nasleep van het VW-dieselschandaal, wel een striktere testprocedure waarbij ook personenwagens op de weg getest zullen worden. Maar volgens het ICCT gaan de nieuwe regels nog altijd niet ver genoeg. Autofabrikanten zullen namelijk nog altijd speciale prototypes mogen selecteren voor die emissietests.

Het ICCT stelt voor om de uitstoot van massaproductiewagens te meten onder normale gebruiksomstandigheden. Dergelijke tests zijn momenteel al in voege in de VS.

Dit artikel delen

Suggesties voor u