Dit moet je weten over het ereloon van de architect

Geschreven door Logic-Immo.be
11 januari 2021

Ga je bouwen of verbouwen? Dan is de kans groot dat je een architect onder de arm neemt. Maar die doet meer dan alleen plannen uittekenen, en rekent daar uiteraard ook een ereloon voor aan. Hoeveel dat ereloon bedraagt, hangt uiteraard af van de aard van het project. En van de architect zelf, want er bestaan geen vaste tarieven of procedures. Goede afspraken maken en een sluitend contract: daar komt het op aan, als je discussies achteraf wil vermijden.

een architect is bezig met zijn plannen

Verschillende berekeningen van het ereloon

Omdat er geen vaste tarieven gelden, verschilt de manier waarop het ereloon berekend wordt per architect. Meestal wordt er voor een van deze opties gekozen:

  • Er wordt een forfaitair bedrag vastgelegd.
  • De architect rekent een vergoeding per uur aan.
  • De architect ontvangt een percentage van de waarde van het uitgevoerde werk.

Hou er rekening mee dat een architect meer doet dan plannen tekenen. Hij maakt ook de stedenbouwkundige aanvraag op en controleert de werkzaamheden op de bouwwerf. Dat is meteen ook de reden waarom een forfaitair bedrag niet voor elke opdracht vastgelegd kan worden. De architect kan moeilijk vooraf inschatten hoe tijdrovend de vergunningsaanvraag of het toezicht op de werf zal worden.

Duidelijkheid voorop in het ereloon van de architect

Hoe het ereloon ook berekend wordt – uurtarief, percentage of forfait: zorg ervoor dat alle details opgenomen worden in een sluitend contract. Neem daarin zeker ook richtlijnen op voor andere verplichtingen of kosten, zoals verzekeringen, verplaatsingsvergoeding, een tijdige aanvraag van krediet bij de bank, etc. Het zijn vaak die ogenschijnlijk kleinere elementen in het contract, die achteraf voor discussie zorgen.

Haalbaarheidsonderzoek

Vooraleer je een akkoord bereikt over een volledige opdracht, kun je hem ook een voorafgaand onderzoek laten uitvoeren. Vaak wordt de haalbaarheid van het (ver)bouwproject in een ‘precontract’ gestipuleerd. Daarnaast wordt een kostenraming opgemaakt of worden de stedenbouwkundige mogelijkheden onderzocht.

Dit artikel delen

Suggesties voor u