Dit zijn de duurste begraafplaatsen van Vlaanderen

Geschreven door Logic-Immo.be
12 maart 2021

Grote prijsverschillen

De concessie op een begraafplaats is een dure aangelegenheid. Zeker in Oostende, waar je voor een vijftigjarige concessie 2250 euro betaalt. Daarmee is de badstad de duurste gemeente van Vlaanderen. Lees hier waar je de duurste – en goedkoopste – begraafplaatsen van Vlaanderen aantreft.

duurste begraafplaatsen

Zelfs prijzen van begraafplaatsen verschillen sterk

In verschillende steden en gemeenten betaal je sterk uiteenlopende prijzen voor een concessie op een begraafplaats, van duizenden euro’s in Oostende tot nog geen honderd euro in Tienen. Dat komt doordat de gemeentebesturen de prijs helemaal zelf kunnen bepalen. Het lijkt misschien raar, maar net als op de woningmarkt speelt locatie een grote rol: grond in de stad is schaarser en dus meer waard. Bovendien overlijden er meer mensen en is de ‘vraag’ naar begraafplaatsen er dus groter.

Dure steden

De duurste begraafplaatsen van Vlaanderen zijn – niet verrassend – veelal gelegen in centrumsteden. Dat wees een rondvraag van ‘De Morgen’ uit. De krant benadrukt wel dat de prijzen helemaal niet transparant zijn, omdat er overal andere termijnen en regelingen gelden. Dit is de top vijf van de duurste begraafplaatsen:

  1. Oostende
  2. Gent
  3. Mechelen
  4. Maaseik
  5. Brugge

Gemeente Tienen: “Wij werken allang niet meer met concessies”

Goedkoper dan het Vlaams-Brabantse Tienen wordt het niet: daar betaal je amper 80 euro voor een periode van vijftien jaar. Het gemeentebestuur windt er geen doekjes om: “Wij werken al sinds 1992 niet meer met concessies. Bij ons betaal je gewoon een kleine som om begraven te liggen. Niks meer.” (Bron: Het Nieuwsblad)

Dit artikel delen

Suggesties voor u