Doorbraak circulaire economie zorgt voor meer kansen om in vastgoed te investeren

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
7 september 2021

De recente publicatie van het IPCC-rapport van de Verenigde Naties (Intergovernmental Panel on Climate Chage) heeft ons nog maar eens met de neus op de feiten gedrukt: om de duurzaamheidstransitie tot stand te brengen die nodig is om de klimaatopwarming tegen te gaan en zo enorme catastrofes voor mens en planeet te voorkomen, zijn in alle sectoren grote inspanningen nodig.

empreinte Ă©cologique

Dat geldt zeker ook voor de bouw- en vastgoedsector die goed is voor bijna de helft van het wereldwijde grondstoffengebruik. Op meer dan één vlak lijkt het dan ook aangewezen om in de bouwsector het principe van de circulariteit te omarmen. Dat staat voor een nieuwe aanpak en denkwijze over functionaliteit en materiaalgebruik en voor het verlengen van de levenscyclus van gebouwen. 

Hoe meer de principes van de circulaire economie doorbreken, hoe meer kansen er trouwens ontstaan om in vastgoed te investeren. Circulaire gebouwen hebben immers een lagere milieu-impact en zijn gezonder, waardoor de gebouwen waardevaster zijn op lange termijn.  

Circulair denken betekent ook anders denken over mobiliteit, ruimte en eigendom en ook daardoor ontstaan kansen om anders te kijken naar vastgoed, en om wonen voor starters betaalbaarder te maken. Cohousing en andere alternatieve en goedkopere woonvormen maken dan ook steeds meer opgang.

Zo staat sinds kort in Gent een Mobble.  Dat is een modulaire woning die volledig in een atelier gemaakt is uit bio-ecologische materialen. De woonst, gemaakt uit houtskelet en geĂŻsoleerd met cellulose of een ander bio-ecologisch materiaal zoals stro, is verplaatsbaar en aanpasbaar. Zo kan een module op elk moment toegevoegd of weggenomen.

De komende jaren wordt circulariteit in de hele vastgoedsector in ieder geval een hot item. Want het principe omvat niet alleen maar het gebruik van herbruikbare materialen bij nieuwbouw. Het kan bijvoorbeeld ook gaan over het hergebruik van sloopafval en over de transformatie van kantoorgebouwen tot woningen. De firma inhout heeft dit jaar al zeven dergelijke Mobbles gerealiseerd.

Zowel voor wie zelf op zoek is naar een woning als voor vastgoedinvesteerders bieden de circulariteitsprincipes, die almaar meer opgang maken, in ieder geval nieuwe kansen.

Dit artikel delen

Suggesties voor u