Drijvende woningen als oplossing voor milieuproblematiek

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
4 februari 2021

De stijgende zeespiegel, de voornaamste milieuproblematiek, tegengaan met drijvende woningen

In de categorie milieuproblematiek is de stijgende zeespiegel een groeiend gevaar dat de komende decennia nauwgezet in de gaten gehouden moet worden. Vooral in lager gelegen gebieden, zoals Nederland en BelgiĂ«, dringt zich een paradigmaverandering op. In plaats van te vechten tegen het opkomende zeewater, door nog hogere dijken te bouwen, kunnen we ons beter aanpassen aan de veranderende situatie.

huis op palen

Broeikaseffect bestrijden met woonboten

Drijvende woningen bieden in dat opzicht een fantastische oplossing voor het broeikaseffect. Door te wonen op het water, in harmonie met de zee, kunnen we op een inventieve wijze het hoofd bieden aan deze groeiende milieuproblematiek. Woonboten waren lange tijd een armeluisoplossing, maar het water heeft tegenwoordig een enorme aantrekkingskracht gekregen. Woonboten worden niet langer verguisd, maar zijn eerder een gewild statusobject geworden.

Excentrieke ontwerpen van drijvende woningen

Dat ingenieurs overal ter wereld wakker liggen van de stijgende zeespiegel, is te merken aan de talloze ontwerpen van drijvende woningen die de laatste jaren opduiken. Het ene ontwerp is daarbij al wat excentrieker dan het andere. Maar allemaal hebben ze de bestrijding van het broeikaseffect als achterliggende gedachte.

The Waterpod: de drijvende woonboot

De Waterpod is een drijvende woonboot die volgens de ontwerpers ervan geheel zelfvoorzienend in energie is. Het is een milieubewuste constructie die ontworpen werd om het hoofd te bieden aan het tekort aan land en de stijgende wereldbevolking. Het vaartuig navigeert in de wateren rond New York om de mensen bewust te maken van deze nijpende milieuproblematiek.

Floating Ark: het drijvende hotel

Ook het Floating Ark concept, ontworpen door Russisch architectenbureau Remistudio, ontstond uit de angst rond de stijgende zeespiegel. De Floating Ark is een geheel zelfvoorzienend hotel in de vorm van een boog. Het vaartuig kan grote overstromingen doorstaan en beschikt over een volledig onafhankelijk systeem van levensvoorzieningen.

Solar floating house: woonboot voor de oceaan

Woonboten zijn vaak niet ontworpen om te kunnen functioneren in open oceanen. De Solar floating house, de milieuvriendelijke woonboot van architect Orhan Cileli, is dat wel. De constructie heeft de vorm van een bol, en heeft onderaan genoeg gewicht om ruwe oceanen te kunnen doorstaan.

Dit artikel delen

Suggesties voor u