Duurzaam bouwen: het belang van luchtdichtheid

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
11 februari 2021

Luchtdichtheid onmisbaar voor een energiezuinige woning

De luchtdichtheid van een woning bepaalt in hoeverre een woning in staat is om de luchtstroom van binnen naar buiten en omgekeerd, te beperken. Koude lucht die onze woningen binnenstroomt is namelijk Ă©Ă©n van de belangrijkste oorzaken van energieverlies. Het volstaat om je hand aan de frames van een raam of aan de onderkant van je deur te houden om op te merken hoeveel energie je verliest zonder het te weten. Een goede luchtdichtheid kan de energieprestaties van je huis tot 15% doen stijgen, waardoor je tot 10 punten kan winnen op je E-waarde. Enkele tips om de luchtdichtheid van je woning te bevorderen! 

étanchéité à l'air

Test de luchtdichtheid van je woning

Het is alleen mogelijk om de luchtdichtheid van je woning te meten met een blower door test. Tijdens deze test wordt de ventilatie uitgeschakeld en daarna wordt er met behulp van een ventilator lucht in de woning geblazen of lucht uit de woning gezogen. Het ideale resultaat: een drukverschil van 50 pascal, oftewel 0,6 luchtverversingen per uur. De luchtverversing van een alleenstaand huis kan oplopen tot 10 luchtverversingen per uur, oftewel een luchtverversing om de 6 minuten.

Duurzaam bouwen: de luchtdichtheid verhogen

Een luchtdichte woning bouwen gaat niet zomaar vanzelf. Als je een luchtdichte woning wil, vraag je best al tijdens het opstellen van de plannen aan de architect hoe het met de luchtdichtheid zit. Hij zal dan kiezen voor luchtdichte materialen en een project ontwerpen waarbij zo weinig mogelijk lucht kan ontsnappen of binnenkomen. Voldoende aandacht voor het dak, deuren en ramen is daarbij van groot belang.

Luchtdichtheid en ventilatie: vrienden of vijanden?

Een goede ventilatie is onmisbaar in elke woning. Is er geen goede ventilatie aanwezig, dan kan je last krijgen van vocht en schimmels. Aan de andere kant is het natuurlijk belangrijk om je woning luchtdicht te houden, zodat je niet teveel warmte verliest. Luchtdichtheid en ventilatie lijken twee tegengestelde begrippen, maar zijn toch perfect met elkaar te rijmen. Een gezonde en energiezuinige woning is een woning waarbij lucht gecontroleerd en regelmatig ververst wordt. Dat zal de luchtkwaliteit in je woning ten goede komen. Wat niet het geval is als de lucht zomaar kan ontsnappen langs ramen en deuren. Bovendien is het in het tweede geval onmogelijk om sommige plaatsen verwarmd te krijgen, terwijl het op andere plaatsen in huis koud blijft.

Om meer te weten te komen over de luchtdichtheid van onze woningen en de mogelijkheden om de luchtdichtheid te bevorderen, kan je het dossier omtrent de luchtdichtheid in gebouwen van het WTCB (Het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf) raadplegen. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u