Duurzaam wonen en leven

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
11 februari 2021

Wat houdt het precies in?

De opwarming van de aarde is een feit. Als we geen verregaande inspanningen leveren, zal de temperatuur op aarde fel toenemen. Met ingrijpende klimaatveranderingen tot gevolg. Veel hangt af van de collectieve maatregelen die we als mensheid nemen, maar ook als individu heb je een impact. Wij sommen alvast enkele cruciale tips op om duurzaam te leven en te wonen.

Vivre durablement

Duurzame bouwmaterialen

Wanneer je zelf bouwt, ligt de keuze van de bouwmaterialen volledig bij jezelf. Je hebt de kans om materialen te kiezen die een zo klein mogelijke negatieve impact hebben op het milieu. Kies bijvoorbeeld voor duurzaam hout met het FSC-label.

Duurzaam wonen: elektriciteit en verwarming

Wat het gebruik van energie betreft, zijn er twee hoofdregels:

  • Spring zuinig om met alle soorten energie. Doof de verlichting wanneer je niet in de buurt bent, laat apparaten niet de hele dag sluimeren en zet de thermostaat maximaal op 21 graden. Er zijn tal van manieren om energie te besparen.
  • Hoe zuinig je ook bent, energie heb je toch nodig. Kies daarom altijd voor hernieuwbare energie. Sluit je aan bij een groenestroomleverancier of installeer zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp. Ook een pelletkachel is duurzaam als je kiest voor lokale houtpellets.

Mobiliteit

Je denkt er misschien niet meteen aan, maar mobiliteit speelt ook een belangrijke rol in hoe duurzaam je leeft. “Een kwart van de Vlaamse CO2-uitstoot is afkomstig van het verkeer. Door een duurzame mobiliteitskeuze te maken kan je heel wat energie en CO2 besparen en luchtvervuiling vermijden”, weet het Vlaamse departement Leefmilieu, Natuur en Energie. Zo draag je ook je steentje bij:

  • Pas het STOP-principe toe: eerst Stappen (te voet), dan Trappen (fiets), dan Openbaar vervoer en pas daarna PrivĂ©vervoer (auto).
  • Probeer zo dicht mogelijk bij je werk te wonen, of bij je woonplaats te werken. Zo leg je vanzelf heel wat minder autokilometers af.
  • Vliegreizen hebben een enorme ecologische voetafdruk. De Vlaamse overheid raadt aan om afstanden van minder dan 1.000 kilometer met de trein of de touringcar te doen.

Duurzaam eten

Ten slotte kun je je levensstijl makkelijk heel wat groener maken met je voedingskeuzes. Deze maatregelen hebben de grootste positieve impact:

  • Minder vis en vlees eten.
  • Lokale groenten en fruit eten tijdens het juiste seizoen. Geef verder de voorkeur aan biologisch en/of fairtrade.
  • Verspilling tegengaan door boodschappenlijstjes te maken en de koelkast goed te organiseren.
  • Kraantjeswater drinken in plaats van flessenwater.
Dit artikel delen

Suggesties voor u