Duurzaam wonen: op zoek naar begeleiding?

Geschreven door Logic-Immo.be
5 februari 2021

Brussels initiatief Homegrade helpt om je ecologische impact te beperken

Duurzaam wonen wordt almaar belangrijker. Niet alleen omdat de regering steeds strengere energienormen oplegt, maar bovenal omdat het verstandig is om nú al te investeren om later te kunnen besparen op je energiefactuur. Woon je in Brussel, dan kun je bij het advies- en begeleidingscentrum Homegrade aankloppen om de kwaliteit van je woning te verbeteren en de ecologische impact ervan te verminderen.

duurzaam wonen

Wat verstaan we onder duurzaam wonen?

Duurzaam wonen is natuurlijk een bijzonder ruim begrip. Het gaat dan ook verder dan het energiezuinig maken van je woning. Duurzaam wonen wil zeggen dat je zo veel als mogelijk rekening houdt met mens en milieu. Dat betekent niet alleen dat je streeft naar een zuinig energie- en watergebruik, maar ook dat je de toegankelijkheid van je woning en de aanpasbaarheid in de tijd in je achterhoofd houdt. Ook genieten duurzame en gezonde bouwmaterialen de voorkeur.

Duurzaam wonen begint al bij de keuze van je woonplaats. Daarnaast is het cruciaal om goed na te denken over het ontwerp van je woning. Elke beslissing die je in die fase neemt, is namelijk bepalend voor hoe ‘future-proof’ je huis wordt.

Homegrade biedt begeleiding op maat

Voor wie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest woont, is een duurzame woning uittekenen net iets makkelijker. Daar kunnen huiseigenaars of huurders namelijk gratis terecht bij de experts van advies- en begeleidingscentrum Homegrade. Je krijgt er een antwoord op al je vragen over duurzaam wonen en kunt desgewenst zelfs stap voor stap begeleid worden bij de realisatie van je verbouwingsproject.

Homegrade geeft advies op zowel technisch, administratief als financieel vlak. De adviseurs komen bij jou ter plaatse om je woning te analyseren en advies op maat te geven. Ook kennen zij perfect hun weg in de wereld van overheidssteun en andere financiële tegemoetkomingen.

Het grote voordeel van samenwerken met Homegrade? De adviseurs benaderen je woning transversaal en analyseren elk relevant aspect. Denk maar aan je energieverbruik, de akoestiek van je woning of je materiaalkeuze. Ook houden zij in het oog of je de wettelijke regels naleeft (stedenbouwkundige voorschriften, de EPB-regelgeving, de Huisvestingscode, …) en helpen ze om waardevol erfgoed te bewaren.

Tot slot organiseren de adviseurs specifieke huisbezoeken om na te gaan hoe je je energiefactuur kunt verminderen. Bepaalde kleine ingrepen die ze voorstellen, kunnen gratis uitgevoerd worden door de Brusselse organisatie Casablanco, die actief is in de sociale economie.

Advies over duurzaam wonen: hoe zit het in Vlaanderen en Wallonië?

Een initiatief zoals Homegrade bestaat vandaag helaas nog niet in het Vlaams en het Waals Gewest. Wie meer informatie wil over duurzaam wonen kan natuurlijk zelf online een en ander opzoeken. De sites van Wonen Vlaanderen en Guichets Énergie Wallonie vormen een prima uitgangspunt.

Wil je echt begeleiding, dan kun je daarvoor onder meer terecht bij gespecialiseerde architectenbureaus en consultants. Uiteraard is hun advies, in tegenstelling tot dat van Homegrade in Brussel, niet gratis.

Dit artikel delen

Suggesties voor u