Duurzame energie opwekken met zonneglas

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
12 februari 2021

Met zonneglas kunnen gebouwen zelf energie opwekken

Dankzij de premies voor groene energie komen zonnepanelen steeds vaker in het hedendaagse straatbeeld voor. Zonnepanelen zijn dan ook een duurzame en innovatie manier om energie op te wekken. Toch kan het altijd beter. Een Brits firma, Oxford Photovoltaics, ontwierp namelijk een gebouw dat bestaat uit een nieuw kleurrijk zonneglas, waardoor gebouwen zelf energie kunnen opwekken. Bovendien kost dit zonneglas maar 10% meer dan gewoon glas.

passief huis

Wat is zonneglas?

Zonneglas bestaat uit een transparante laag zonnecellen die ongeveer 12% van de opgevangen zonne-energie in elektriciteit kunnen omzetten. Deze opgewekte energie kan op zijn beurt naar het algemene stroomnet vervoerd worden ofwel gebruikt worden om het gebouw zelf van energie te voorzien.

De technologie van zonneglas werkt door de toevoeging van een laag transparante solid-state zonnecellen van maximaal drie micron dik aan conventioneel glas. Oxford Photovoltaics werkt momenteel aan A4 monsters van dit zonneglas; full size panelen uit zonneglas zullen eind 2014 beschikbaar zijn voor proeven.

Zonneglas in allerlei kleuren

Het leuke aan zonneglas is dat het in allerlei verschillende kleuren beschikbaar is, wat een interessante esthetische meerwaarde kan opleveren. Volgens Kevin Arthur, CEO van Oxford Photovoltaics, kan je perfect voor elke mogelijk kleur kiezen, hoewel de ene kleur wel efficiĂ«nter is dan de andere. Zwart is bijvoorbeeld een zeer goede kleur, groen is redelijk goed, rood gaat nog, maar blauw zal niet zo efficiĂ«nt werken.

Gebouwen met zonneglas

Zonneglas is vooral interessant omdat je gebouwen ermee kan uitrusten en op die manier duurzame energie kan opwekken tegen een relatief kleine meerprijs. “Als je van plan bent om een glazen gebouw te construeren, dan heb je al beslist om voor glas te betalen. Met zonneglas betaal je een kleine meerkost, ongeveer 10% meer dan normaal glas”, aldus Kevin Arthur.

Naast de ramen van gebouwen, experimenteren onderzoekers tevens met het gebruik van zonneglas voor de daken van gebouwen en auto’s. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u