Een duurzame woning bouwen met cellenbeton

Geschreven door Logic-Immo.be
12 januari 2021

Een ecologisch en duurzaam bouwmateriaal

Door de strengere energienormen moeten we op zoek gaan naar bouwmateriaal dat extra duurzaam en isolerend is. Cellenbeton is een voorbeeld van zulk ecologisch bouwmateriaal en is ideaal om een duurzame woning mee te bouwen.

cellenbeton

Wat is cellenbeton?

Cellenbeton is een lichte, met luchtporiën gevulde betonsoort dat uit natuurlijk bouwmateriaal bestaat, zoals zand, kalk, cement, water en een kleine hoeveelheid aluminiumpoeder. Deze elementen wordt in een mal gegoten om de gewenste vorm te verkrijgen. Dat kan zowel in grote platen als in de klassieke baksteenvorm.

Omdat cellenbeton veel luchtporiën bevat, heeft het materiaal zeer goede isolerende eigenschappen en is het gemakkelijk te verwerken. Cellenbeton is immers zeer licht en je kan het gemakkelijk frezen, boren of bespijkeren. Zo wordt onder meer het bevestigen van leidingen vergemakkelijkt.

Cellenbeton is milieuvriendelijk

Cellenbeton is een uiterst natuurlijk en milieuvriendelijk bouwmateriaal, waarvan de ecologische voetafdruk kleiner is dan van een holle baksteen. Bovendien kan het afval dat overblijft na de productie van cellenbeton opnieuw gebruikt worden voor vulmateriaal en toeslagmateriaal in schuimbeton en mortel.

Een duurzame woning met cellenbeton

Cellenbeton kan voor alle soorten gebouwen gebruikt worden: zowel woningen, bedrijven en fabrieken kunnen in cellenbeton gebouwd worden. Bovendien kan het materiaal dienst doen als constructiemateriaal, als dragende constructie die opgevuld wordt met cellenbeton of thermische isolatie om koudebruggen te vermijden.

Cellenbeton is tevens perfect voor de bouw van duurzame woningen, aangezien het uitstekend isoleert en warmte vasthoudt. Daardoor past het materiaal perfect in het concept van een energiezuinige woning of een passiefhuis. Cellenbeton bespaart trouwens heel wat werk, omdat je maar één muur moet bouwen en geen isolatie hoeft te plaatsen. Je kan de isolatiewaarde van het cellenbeton wel altijd verhogen door er een extra isolatie laag tegen te plaatsen, afgewerkt met een gevelmateriaal naar keuze. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u